Marić: Evropska unija sve manje ima vremena za zemlje koje nisu članice

Marić je kazala da će se EU malo više baviti svojim problemima

Rezultati ankete u zemljama Evropske unije koji pokazuju da će euroskeptici, a naročito desne radikalne struje znatno ojačati u Evropskom parlamentu nakon narednih evropskih izbora, dok će socijaldemokrati doživjeti pad, vrlo su očekivani – ocijenila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Smatra da to nije iznenađenje, jer građani u zemljama zapadne Evrope ne mogu da se snađu zbog povećanog broja migranata koji su došli u njihovu zemlju.

Kao pozitivno, Marić je izdvojila nepostojanje ekonomske krize u EU, jer bi se u suprotnom svi mogli suočiti i sa novim ratom.

– Ljudi traže neprijatelje i opravdanje za lični neuspjeh, a birači radikalnih struja su najniži slojevi društva – ocijenila je.

Govoreći u kontekstu zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine, Marić je kazala da će se EU malo više baviti svojim problemima te da se do implementacije rezultata izbora Evropskog parlamenta u maju ne mogu očekivati značajniji potezi EU.

– Evropska unija sve manje ima vremena za zemlje koje nisu članice i popustio je interes za BiH – kazala je.

Ipak se nada da će situacija biti bolja nakon implementacije rezultata, jer ukoliko Evropska narodna stranka i socijaldemokrati ne uspiju formirati vlast, Marić ističe da će te stranke svoje interese uspjeti ispuniti uz pomoć zdravih snaga kao što su liberali.

Sljedeći evropski izbori održavaju se od 23. do 26. maja ove godine. Svi punoljetni građani EU-a tada će imati priliku odabrati svoje zastupnike u Evropskom parlamentu, piše Fokus.ba.