Marinka Tepić: U Srbiji dobijete otkaz zbog lajka na društvenim mrežama

Marinka Tepić

 

Gošća BUKA audio podcasta je Marinika Tepić, potpredsjednica Stranke slobode i pravde. Ona je nedavno otkrila aferu kada je u javnost  iznijela navode da je predsjednik Skupštine grada Jagodina i narodni poslanik Dragan Marković Palma podvodio žene i maloljetnice.

Tepić često u javnost iznosi dokaze koji kompromituju vlast, a svojim djelovanjem u javnosti se profilisala kao jedna od ključnih figura srbijanske opozicije.

 Nakon njenih navoda o podvođenju, Dragan Marković Palma se sam javio u tužilaštvo, rekao da će u zatvor ili on ili Tepić, a u programima nekoliko televizija s nacionalnim signalom Palma je bio gost zabavnih emisija u kojima se predstavljao kao porodičan čovjek i domaćin uz kojeg ne idu optužbe koje je iznijela Tepić. Palma je medijski prostor koristio i kako bi prijetio svjedocima u predmetu protiv njega. Potpredsjednicu SSP-a na samom početku razgovora pitali smo zašto se Palma osjeća toliko sigurno kada govori o eventualnoj krivici.

“Teško je očekivati da Dragan Marković Palma, takav kakav je, a naročito sa ovim optužbama, kaže - da, kriv sam, u pravu ste,  Marinika je rekla istinu i naravno da je bilo za očekivati da će se braniti. Međutim, ne znam koliko pratite medije u Srbiji, tokom  uskršnjih praznika bolje da se nije branio, što bi narod rekao.  Imali smo red - mama vidi me - i, što se u žargonu kaže, red pretnji vlasti, pa red veselja i igranja,  pa red pretnji žrtvama i očevicima, pa red pretnji opoziciji”, započinje Tepić razgovor za BUKU.  

Sve je to, dodaje, znak da su mu prepuštene neke televizije sa nacionalnom frekvencijom,  ali da je ostavljen da se sam pravda.

Podsjetimo, Palma je zaprijetio da će saznati imena zaštićenih svijedoka, na taj način pokušavajući da zastraši svjedoke kako bi odustali od svjedočenja. U nakani da sebi osigura neupitnu slobodu, Palma je prijetio i vlastima, rekavši da “mnogo više zna o njima", te da zna "ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba".

“Neko ko nije kriv za ovako teške i monstruozne tužbe sigurno se ne bi branio na ovaj način. Znači, koristi taj manevar ‘udri brigu na veselje, meni niko ne može ništa, ja sam dobar otac i deda i tako dalje’. Ja uvek kažem, postoje i mafijaški bosovi koji su najbolji očevi i najbolje dede, a istovremeno seku glave  na drugim mestima.  Tako da  su njegovi porodični odnosi potpuno irelevantni.”

Naša sagovornica tvrdi da u Srbiji ne vlada pravna država, a u to se, kako kaže, sama uvjerila, jer je godinama nosila kilograme dokaza za brojne slučajeve korupcije.  

“Meni da se obratio neko iz Palmine stranke, isto bih reagovala,  iz Srpske napredne stranke ili iz moje stranke. To je nešto pred čim, ni kao žena, ni kao majka, naprosto ne mogu  da ćutim.”

Ishod cijelog slučaja, osim nepristrasnosti tužilaštva i suda, zavisiće i od toga da li će svjedoci imati potpunu zaštitu. Za sve to, dodaje Tepić, postoje dobra zakonska rješenja. Svjedoci izjave mogu dati i u kućnoj atmosferi, a postoji mogućnost dodjeljivanja i kodnog imena.

Ovo, kako tvrdi, nije jedino krivično djelo zbog kojeg Dragan Marković Palma treba iza rešetaka, počinio je i druga krivična djela poput zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

Potpredsjednica SSP-a djeluje kao vanparlamentarna opozicionarka, pa je pitanje da li bi veću političku snagu i veće efekte ostvarila kada bi Skupština Srbije imala parlamentarnu opoziciju. Status narodnog poslanika ipak osigurava određene benefite, veću vidljivosti i sigurnost. Koliko je sigurno biti vanparlamentarna opozicija u Srbiji?

“Mislim da nije ništa manje opasno nego dok smo bili u Parlamentu, pre nego što smo izašli u bojkot plenumskih zasedanja, jer smo mi kao poslanici u prethodnom sazivu izašli 2018. u paralelnu skupštinu.  Mi smo u holu održavali sednice, nismo želeli da učestvujemo u javnom delu. Pristanak da se valjate u blatu sa onima kojima je to prirodni ambijent i prirodno okruženje može samo da vas učini istim tim, a mi to nismo. Ja sam spadala u najkažnjavanije  opozicione poslanice, imala sam situaciju da mi posle 10 sekundi predsedavajuća Maja Gojković isključi mikrofon.”

Tepić je učestvovala u bojkotu prošlogodišnjih izbora, pa je pravo pitanje da li bi njihova borba bila uspješnija bez bojkota. Godinu dana kasnije, pitanje je da li je bojkot bio pravo rješenje?

“Da. Ja sam uverena da  jeste, imamo sve pokazatelje koji vrlo jasno sada mogu i da to nacrtaju. Politička kriza je do te mere bila duboka da je ona samo potvrđena bojkotom izbora, jer nije suština što vi sada u parlamentu nemate  opoziciju. Suština je što vi sada nemate više od polovine građana Srbije uopšte predstavljene u parlamentu. Imate manjinsku Srbiju koja upravlja apsolutnom vlašću. Bio je ogroman rizik i naravno da smo gledali i koje su posledice svega toga,  ali ne možemo da učestvujemo u krađi da bismo dokazali da je neko lopov.  Mi smo se odlučili da ne učestvujemo u toj krađi.”

Sada svi, dodaje, vide ko je lopov i kriminalac, što je put do međustranačkog dijaloga koji će posredovati Europarlamentarci. Opozicija, dodaje Tepić, želi izaći na izbore, ali ne na ovakve izbore.

“Možete najboljeg na svetu kandidovati, onaj s neba da se spusti ne možete izaći na izbore i pobediti kada su vam već unapred pokradeni izbore.”


Često je meta govora mržnje u javnom diskursu, u medijima, a godinama je takav govor protiv nje korišten i u Narodnoj skupštini Srbije. Zbog takvog govora nije bilo sakncionisanih, pa je sasvim opravdano pitanje da  li je možda došlo do dekriminalizacije govora mržnje u Srbiji.

“Moglo bi to i tako da se nazove. To ste lepo dijagnostikovali, s obzirom da ne trpe posledice oni koji su nosioci svega toga.  S jedne strane, toliko su ljudi razočarani da ni ne očekuju da iko odgovara. S druge strane, deo javnosti prihvata taj modus,  što je u psihologiji mase poznato kao prelivanje onoga što gledate na televiziji, pa će se to u jednom momentu preliti na celo društvo: na mlade, na nezaposlene, na ljute, na razočarane, na ljude koji su ostali bez posla i uvek će neko drugi biti kriv.”

Takav se govor često, objašnjava Tepić, krije iza imuniteta narodnog poslanika.  Zloupotrebljavanjem imuniteta koji služi isključivo tome da budete slobodni u izražavanju govora i mišljenja, narodni poslanici svojim govorom ugrožavaju živote ili bezbjednost drugih lica.

Govoreći za BUKA audio podcast, komentarisala je i činjenicu da postoje stotine žena koje su stale u odbranu predsjednika Skupštine grada Jagodina.

“Ja treba da dobijem krivičnu prijavu koju su potpisale 393 žene iz javne uprave koje brane Palmu, ali zašto mi stalno govorimo o ljudima koji su najugroženiji u javnom sektoru. Zato što je, nažalost, u Srbiji,  mislim da je to jedina zemlja u Evropi u ovom trenutku u kojoj je najveći poslodavac i dalje država.”

Ništa drugačije nije ni u privatnom sektoru gdje, prema njenim riječima, nije nemoguće, a nije ni teško dobiti otkaz zbog lajka na društvenim mrežama.

“I tu se vrši pritisak. Lajkovali ste nešto na društvenim mrežama, na Facebook-u napisali neki komentar u slobodno vreme. Ne mora neko Mariniku Tepić da lajkuje nego neko kritičko mišljenje profesora Zeca, koji kritikuje ekonomiju ili nekog lekara Radeta Panića, koji se pobunio sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije. Oni su odmah pozivani svi na raport. Rečeno im je da to moraju da obrišu  i zaprećeno im je  gubitkom radnog mesta.”