Masovna grobnica na lokaciji bivšeg logora u Račiću?

Home

Masovna grobnica na lokaciji bivšeg logora u Račiću?


Institut za traženje nestalih u BIH dobio je informaciju da se na lokalitetu nekadašnjeg logora u Račiću nalazi masovna grobnica u kojoj su posmrtni ostaci 26 zarobljenika ubijenih 1994 godine

U blizini kasarne nalazili su se objekti sa minsko eksplozivnim  sredstvima i pretpostavlja se da je srpska vojska prilikom povlačenja minirala ovo područje i tako pogubila zarobljenike , izjavio je za TV USK Mujo Begić iz Instituta za nestale.

Kroz logor u Račiću od 92 – 94  godine prošlo je više od stotinu Bošnjaka s područja bihaćke općine.Kao i u većini logora  i ovdje su redovno vršene torture i egzekucije.Dobar dio zatočenih , njih 53 – oje  ekshumirano je  2001. godine iz masovne grobnice jama Tihotina a za 51 tijelo utvrđen je identitet .

U potrazi za ostalim koji se vode kao nestali , dobro bi mogla doći informacija bivšeg vojnika  VRS koji je u to vrijeme radio u logoru. Pored Račića , poznata stratišta Bišćana bili su logor u Orašcu i dva u Ripču.Nalogodavci i odgovorni su poznati ali procesuiranje traje sporo a u nekim slučajevima nije ni pokrenuto.

rtvusk.ba

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 16:17

Facebook komentari

Back to top