Rošić pisao Ministarstvu sigurnosti: Medeno polje nije srpska, već bosanska zemlja

Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je danas Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine odluku o saglasnosti na privremeni smještaj migranata u poljoprivrednim halama na području Medenog polja, općina Bosanski Petrovac.

Ovom prilikom premijer USK Husein Rošić upozorio je na, kako ističe, pokušaje politizacije pitanja lokacije od strane zamjenika ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predraga Jovića. 

"Prije svega, Medeno polje nije srpska, već bosanska zemlja. Jović treba da zna da na Unsko-sanskom kantonu nema nikakvih međunacionalnih tenzija. Ovdje su i u ratu složno živjeli predstavnici svih nacionalnosti. Pokušaj da se lociranje privremenog migracionog centra u Medenom polju predstavi kao napad na srpski narod smatram jako zlonamjernim i politikantskim. Nama ne treba političar iz Bijeljine da se bori za prava krajiških Srba. Tu je Vlada USK da im pruža svu moguću zaštitu", izjavio je Rošić. 

On se osvrnuo i na jučerašnje komentare načelnika općine Bosanski Petrovac Zlatka Hujića. 

"Potpuno neprimjerenom smatram izjavu Hujića koji protiveći se odluci Dragana Mektića spominje uzimanje u ruke oružja. Prijetnje nisu način rješavanja problema s kojim se suočava nas kanton. Očekujem da će se predstavnik Bosanskog Petrovca pojaviti na narednom sastanku načelnika i gradonačelnika u Vladi USK, te da će se i ova općina priključiti našem jučerašnjem dogovoru o podršci i suradnji vezanoj za migransku krizu", zaključio je Rošić. 

Konačnu odluku o smještaju migranata u Medenom polju bi na današnjoj sjednici trebalo donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.