fbpx Mediji: Njemački obavještajci špijunirali Bijelu kuću

Mediji: Njemački obavještajci špijunirali Bijelu kuću

Home

Mediji: Njemački obavještajci špijunirali Bijelu kuću


Mete prisluškivanja Njemačke obavještajne službe bili su i ministri finansija i vanjskih poslova SAD-a, NASA, vojne snage...

Njemačka obavještajna služba BND dugo je špijunirala više zvaničnika i kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i Bijelu kuću, objavio je u četvrtak magazin Spiegel.

Ovaj list navodi kako je imao uvid u dokumenta koja pokazuju da je BND imao listu od približno 4.000 "izabranih ključnih riječi" za nadgledanje od 1998. do 2006. godine.

To uključuje brojeve telefona ili faksova, e-mail adrese Bijele kuće, kao i ministara finansija i vanjskih poslova.

Među drugim "metama" su se našle vojne institucije, uključujući američke zračne i mornaričke snage, svemirska agencija NASA, kao i Human Rights Watch.

I novinari špijunirani

Agencija AFP prenosi kako BND nije želio dati komentar Spiegelu povodom ovih navoda.

Spiegel je i krajem februara objavio kako je BND dugo špijunirao novinare BBC-a, New York Timesa, Reutersa i drugih stranih medija.

Pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, sedmičnik je tada pisao kako je BND imao najmanje 50 brojeva telefona, faksova i mail adresa novinara ili redakcija u cijelom svijetu na svojoj listi takozvanih selektora od 1999. godine.

Kako se navodi, meta špijuniranja bilo je nekoliko brojeva redakcija BBC-a u Londonu i Afganistanu, New York Timesa u Afganistanu, kao i agencije Reuters u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji.

Britanski javni servis BBC je reagirao saopćenjem kako je razočaran ovakvim tvrdnjama i pozvao sve vlade da poštuju slobodu štampe.

Organizacija Reporteri bez granica okarakterizirala je navode o špijuniranju kao "monstruozan napad na slobodu štampe".

Slučaj Edwarda Snowdena

Ni tada BND nije želio komentirati navode Spiegela.

Njemačka je vrlo oštro reagirala kada je 2013. godine procurila informacija Edwarda Snowdena da su američki agenti prisluškivali širom svijeta, uključujući mobilni telefon Angele Merkel, njemačke kancelarke.

Francuska agencija AFP navodi kako se kasnije ispostavilo da je upravo BND pomagao američkoj NSA da špijunira evropske saveznike.

 

(Izvor: Agencije)

 
Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 22/06/2017 - 14:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top