Medijski linč 5. korpusa i generala Dudakovića

Home

Medijski linč 5. korpusa i generala Dudakovića


U prethodnih nekoliko dana jasno smo upozoravali na svu pogubnost i pritiske koji dolaze iz Republike Srpske prema Sudu i Tužilaštvu BiH, a idu u smjeru insistiranja na podizanju optužnice protiv oficira Petog korpusa Armije Republike BiH i komandanta Atifa Dudakovića.

Reakcije na ono što se može nazvati školom Srpske akademije nauka i umjetnosti, utjelovljene kroz lik i djelo Dobrice Ćosića i drugih velikosrpskih ideologa dolaze iz Krajine i od Krajišnika koji stvari nazivaju pravim imenom: Preživjeli smo agresiju, preživjet ćemo i ove udare iz Beograda koji idu preko njihove banjalučke ekspoziture.

Pripremila: Lana Jašarspahić-Knežević

Zahvaljujući jedinstvenom frontu patriotskih snaga, od 1992. do 1995. godine, Bihaćki okrug i njegovi stanovnici preživjeli su opsadu. Isti je to jedinstveni front kojem svjedočimo i danas, u jeku medijskog linča protiv vojnog zapovjedništva Petog korpusa i generala Atifa Dudakovića.

„Onaj ko je planirao da nas ovdje nestane, da ovo uništi – svoje ciljeve nije ostvario u ratu, pa bi sada da ih ostvari nekim specijalnim aktivnostima“, kaže Senad Šarganović, bivši komandant 501. brigade Petog korpusa AR BiH.

Cilj ove kampanje je relativiziranje uloge branilaca i agresora do konačnog raspada Bosne i Hercegovine. Dokaz ovoj tvrdnji je huškačko-nacionalistička mašinerija Republike Srpske, koja na temeljima Srpske akademije znanosti i umjetnosti u posljednja dva mjeseca širi govor mržnje, uz nedovoljne ili nikakve reakcije Međunarodne zajednice. “Ovo je nastavak memoranduma SANU-a. Sada ima više onih koji podržavaju tu ideju koji krstare po BiH na svim nivoima i svim sferama života”, smatra general Fadil Hasangić, načelnik Štaba Petog korpusa AR BiH.

Jedno je sasvim sigurno, u čemu će se složiti svi građani koji ovu zemlju doživljavaju svojom – da je medijski linč i sataniziranje branilaca Bosne i Hercegovine nedopustivo u istoj mjeri koliko je nedopustiva mogućnost izjednačavanja agresora i žrtve.

Federalna.ba

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 02:29

Facebook komentari

Back to top