Mej: Neprihvatanje Brexita bilo bi katastrofalno za Britaniju

Prije glasanja o Brexitu u britanskom parlamentu premijerka Tereza Mej (Theresa May) upozorila je zastupnike da bi njihovo neprihvatanje njenog plana izlaska iz Evropske unije bilo katastrofalno za Britaniju.

Parlament bi o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, koji je sklopila Mej, trebao glasati u utorak. Premijerka je odgodila glasanje u decembru, kad je postalo jasno da sporazum koji je sklopila s Briselom neće poduprijeti dovoljan broj zastupnika, ni iz njene stranke ni iz drugih stranaka, kako javlja Index.hr

- Kada bi to učinili, to bi bilo katastrofalno i neoprostivo izigravanje povjerenja u našu demokratiju - rekla je Mej.

Sada se čini da je Mej nešto bliže osiguravanju potrebne podrške, ali, kako piše "Sunday Express", premijerka je rekla da zastupnici ne smiju ostaviti na cjedilu ljude koji su glasali za Brexit.

- Moja poruka parlamentu ovoga vikenda je jednostavna: vrijeme je da zaboravimo igre i učinimo ono što je ispravno za zemlju - kaže Mej.

U petak je ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao da do Brexita možda uopće neće doći pretrpi li premijerkin sporazum poraz.

Britanija bi Evropsku uniju trebala napustiti 29. marta.

"Sunday Times" je, pozivajući se na visoki izvor iz vlade, izvijestio da protivnici Tereze Mej namjeravaju preuzeti kontrolu nad parlamentom sljedeće sedmice da bi odgodili ili obustavili Brexit.