Mej: Ili će se prihvatiti moj sporazum ili nema Brexita

Britanska premijerka nije htjela komentirati pitanje postoji li ikakav drugi plan

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je danas da su britanski poslanici suočeni s izborom uoči glasanja o njenom sporazumu o Brexitu da li da odobre njen sporazum, da se suoče s napuštanjem EU bez sporazuma ili da čak odustanu od Brexita.

Kazala je da je razgovarala s poslanicima o davanju veće uloge parlamentu u odlučivanju hoće li biti pokrenut aranžman o sjevernoirskoj granici, iako je pružila tek šture detalje.

- Tri su opcije: ili da napustimo Evropsku uniju sa sporazumom, da odemo bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude - izjavila je Mej za BBC radio.

"Jasno je da ima onih u donjem domu koji žele da ometu Brexit i ponište glasanje britanskog naroda, i to nije ispravno", kazala je.

Mej je u više navrata izbjegavala pitanja hoće li odgoditi glasanje u parlamentu zakazano za 11. decembar, ali nije nagovijestila eventualne ustupke oko graničnog aranžmana Sjeverne Irske s EU.

Upitana više puta ima li "plan B" ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja, prenose agencije.