Mekka: Hadžija Muhamed Baltić jutros preselio na Ahiret

Home

Mekka: Hadžija Muhamed Baltić jutros preselio na Ahiret


Jutros je u bolnici „Kralj Fejsal“ u Meki na Ahiret preselio hadžija Muhamed Baltić, rođen 1942. godine, saopćeno je na stranici Hadž i umra BiH koja je pratila ovogodišnje hadžije iz BiH u Mekki, od njihovog polaska do povratka.

Smrt je uslijedila nakon što je hadžija Muhamed pred povratak prvih grupa naših hadžija u Bosnu i Hercegovinu doživio težak moždani udar. Intervencijom bh. medicinskog tima, hadžija Muhamed je u kratkom roku prebačen u bolnicu koja se nalazi iza hotela u kojem je bio smješten.

Bolnica Kralj Fejsal je jedna od najsavremenijih bolnica u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i liječničko osoblje pružilo je svu potrebnu stručnu pomoć. Prema riječima dr. Adema Zalihića, vođe bh. medicinskog tima, koji je svaki dan posjećivao hadži Muhameda, u planu je bila i operacija. Ipak, Allahovom voljom hadži Muhamed je preselio na Ahiret u najodabranijem mjestu na dunjaluku.

Sinoć je avionom iz Mekke došao i njegov brat Avdija Baltić, zajedno sa posljednjim grupama hadžija, koji je pred polazak iz Mekke kazao:

- Želio sam da ostanem, ali stručno osoblje bolnice me savjetovalo za povratak u Bosnu i Hercegovinu kako bih lično prenio informacije porodici i familiji. Na dolasku u Mekku insistirao je i njegov sin, koji trenutno boravi u inozemstvu, kako bi posjetio babu. Muhamed je doživio težak udar i preporučivali su operaciju. Kad se to desilo, bio je potpuno svjestan i u dobrom zdravstvenom stanju. Sjedili smo u sobi, razgovarali i smijali se. Odjedanput mu je pozlilo. Drago mi je da je obavio sve hadžijske obrede.

Prema riječima rukovodioca Ureda za hadž i umru Nezima Halilovića, porodica je obaviještena o preseljenju na Ahiret hadžije Muhameda i izrazila je saglasnost da se merhum ukopa u Mekki. U toku je procedura njegove pripreme za dženazu, koja će se, ako Bog da, klanjati u haremu Kabe, a ukop u Mezarju Serai' u Mekki.

Nakon što su sinoć sve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu, u istoj bolnici u Mekki je ostao još jedan naš hadžija Hašim Mujanović, koji je već nekoliko dana hospitaliziran zbog upale pluća. Pored liječničkog tima o njemu se brine i naš student koji se nalazi na studijima u Mekki.

Gospodaru, Hašimu podari ozdravljenje, a Muhamedu Firdevs u Džennetu. 

Amin!

 

(Cazin.NET)


 

Objavio: Wed, 13/09/2017 - 18:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top