Mektić: Iz BiH se još krijumčari oružje za kriminalce, a možda i teroriste

Home

Mektić: Iz BiH se još krijumčari oružje za kriminalce, a možda i teroriste


Ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić izjavio je da je u Bosni i Hercegovini još prisutan problem dobro organiziranih kanala za krijumčarenja oružja u Zapadnu Evropu, posebno Francusku i Švedsku.

On je danas u Sarajevu, na regionalnom seminaru o borbi protiv krijumčarenja oružja koji je organizirala Ambasada Francuske u BiH, istaknuo da u saradnji s francuskim kolegama već dugo provode aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja oružja, te su krijumčarski kanali više puta presijecani, ali budu formirani i novi.

Mektić je pojasnio da se radi o problemu koji imaju sve zemlje Zapadnog Balkana zbog velikih količina oružja koje su ostale nakon ratova iz '90-ih a koje se krijumčari u Zapadnu Europu za upotrebu u organiziranom kriminalu, a postoji i prijetnja da bude iskorišteno i za terorizam.

"Jedan od mogućih načina za suzbijanje te pojave jeste i otkup tog oružja od građana kako ga ne bi prodavali krijumčarima, a što je i glavni izvor oružja koje krijumčare", rekao je Mektić.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi istaknula je da je za zaustavljanje krijumčarenja oružja iz regiona potrebna međunarodna saradnja, koja već postoji, ali treba biti intenzivirana.

Navela je da je cilj današnjeg seminara da se stručnjaci iz različitih zemalja upoznaju i izgrade povjerenje za uspješniju buduću saradnju.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 16/05/2017 - 12:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top