Mektić: Ne raspolažemo informacijama da se ženama plaća da se pokrivaju

Home

Mektić: Ne raspolažemo informacijama da se ženama plaća da se pokrivaju

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da se ženama u Sarajevu i Prištini plaća da u javnost izađu potpuno pokrivene, “politička izjava izrečena u smislu predizborne kampanje u Austriji”.

– Mi ne raspolažemo informacijama o takvom plaćanju i zatražićemo od sigurnosnih agencija Austrije da nam dostave te informacije ukoliko ih imaju jer pretpostavljamo da to nije njegova paušalna izjava i da na nečemu počiva. Ukoliko je to istina, postavlja se pitanje otkud taj novac dolazi, ko ga donosi ovdje, odnosno koje je porijeklo tog novca – izjavio je Mektić.

Ponovio je da u ovom momentu o tome nemaju saznanja, te da niko dosad s austrijske strane nije prenio takvu informaciju, a smatra da je ona izrečena isključivo u političkom kontekstu u vezi s predizbornom kampanjom u Austriji.

Mektić je još naveo da dolazi do povećanja ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi, pa i trgovine ljudima zbog toga što je tzv. “balkanska ruta” presječena i zaustavljena.

– Logično je bilo, mi smo imali takve procjene i očekivanja da će se povećati ilegalne migracije. Maksimalno smo ojačali i pokrivamo i u kadrovskom i tehnološkom smislu da povećamo kontrolu na našim granicama, da presječemo i otkrijemo sve te ilegalne rute i to je rezultat jedne pojačane aktivnosti naših agencija. Pronalazimo te ilegalne migrante koji u pravilu žele BiH da koriste samo u tranzitnom smislu – kazao je Mektić dodajući da svaki konkretni slučaj posebno ispituju i utvrđuju.

Što se tiče aktivnosti sigurnosnih agencija u vezi s paradžematima, Mektić je kazao da su tu dosta poduzeli.

– Faktički smo to sveli na nekoliko osoba koje insistiraju na radikalizmu koji ne priznaje ni IZ BiH. Tu se radi uglavnim o poznatim pripadnicima selefijskog pokreta koji su apsolutno pod nadzorom naših sigurnosnih službi i smatramo da ne predstavljaju neku ozbiljnu sigurnosnu prijetnju – naveo je ministar sigurnosti BiH.

On je u izjavi za medije prije početka sjednice Vijeća ministara BiH demantovao tvrdnje v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Mileta Međeda o tome da Mektić zagovara jedinstven sistem civilne zaštite u BiH.

– Nisam govorio o jedinstvenom sistemu i nisam ga nijednom riječju spomenuo. Biranim riječima sam govorio o koordinaciji u sistemu civilne zaštite u BiH. Ministarstvo sigurnosti želi samo da koordinira – istakao je Mektić.

Naglašava da sistem civilne zaštite zapravo može da funkcioniše na način decentralizovan do mjesnih zajednica.

– Ne pada napamet nikome ovdje da govori o jedinstvenu sistemu, jer on može samo da funkcioniše na decentralizovan način. Da smo bogatiji i da imamo kompetentnije ljude razvijali bi organizacione jedinice civilne zaštite u sistemu vatrogastva na nivou mjesnih zajednica – rekao je Mektić, pitajući “zašto najopremljenija vatrogasna jednica iz Sarajeva ne bi mogla da ode da pomogne da gasi požar u Bileći”.

 

(Izvor: Fokus)

Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 14:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top