Home

Dvojica RVI iz Cazina na protestima u Sarajevu: Ministre, nisu kuhari zarobili tenkove

14 Aug

Dvojica RVI iz Cazina na protestima u Sarajevu: Ministre, nisu kuhari zarobili tenkove

Mnogo je pravih boraca poslije rata doživjelo nepravdu. Zbog toga su na proteste došla i dva borca iz Cazina. Kažu imaju više akcija nego što ministar Bukvarević može i zamisliti.

Pred novi radni dan u Vladi FBiH, u kampu boraca koji skoro dva mjeseca protestuju nema velikih očekivanja. Spremni su, kažu, biti tu još dugo, ali im ipak smeta nekorektnost kojom se vlast pokušava služiti u želji da diskredituje njihovu borbu.

- Ja sam ovdje zbog pravde. Imam više akcija u ratu nego što ministar Salko Bukvarević može u glavi zamisliti. Prvo su umanjili vrijednost naše borbe kroz certifikate s kojim su oni opljačkali državu. Onda su onima koji su tim certifikatima privatizirali firme, dozvolili da nas zapošljavaju na crno, kaže nam RVI iz Cazina Senaid Omerčević.

Prošao je devet revizija invalidnosti koja je, kako kaže, sada po “njihovom” 20 posto. Boli ga što je dočekao da na birou za zapošljavanje bude sa svojom djecom.

- Ja i troje djece smo na birou, četvrto se još školuje. Svi živimo od ženinih 600 maraka, kaže Omerčević.

Njegov kolega Irfan Merdanović, zvani Jastreb, četiri puta je ranjavan. Ima samo invalidninu od 47 maraka. Niko od porodice ne radi, a ima dvoje djece.

- Boli me kada ministar Salko kaže da su ovdje neki kuhari, a ja sam dva tenka u ratu zarobio. Zato mu poručujem, budi, Salko, ministar boraca, a ne politike, kaže Merdanović.

Zbog politike danas mu leđa okreću i pojedini saborci iz 5. korpusa. Za izvjesnog Amira Abdića je, kaže, kada su išli u akcije bio heroj, a sada se pravi da ga i ne poznaje.

To za Senaida Omerčevića nije iznenađenje jer u Bihaću u Vladi sjede ratni kuhari.

- Neka Salko Bukvarević provjeri ratni put svog kolege u USK-u i onda neka priča gdje su kuhari, kaže nam Omerčević.

Apeluju na vlast da otvori oči, jer su svjedočili samoubistvu kolega koji su bili bolji borci od njih. Njima je mir teži od rata.

 

(Izvor: Oslobođenje)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top