Merkel i Macron pozvali Putina i Porošenka da podrže primirje u Ukrajini

Home

Merkel i Macron pozvali Putina i Porošenka da podrže primirje u Ukrajini


Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvali su Rusiju i Ukrajinu da pojačaju napore na provedbi sporazuma o krhkom primirju u istočnoj Ukrajini.

Merkel i Macron tvrde da su zabrinuti sigurnosnom situacijom u istočnoj Ukrajini koja se nije značajno poboljšala i da pomno prate stanje na terenu.

Dvoje čelnika održalo je četverostrani telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom u takozvanom normandijskom formatu 22. augusta.

Podržati primirje

„Tražimo od predsjednika Putina i predsjednika Porošenka da u potpunosti poštuju svoje obaveze, da podrže primirje na javan i jasan način i da osiguraju da se odgovarajuće instrukcije pošalju vojnim i lokalnim snagama“, navode oni u zajedničkoj izjavi koju je objavio njemački kancelarijat u Berlinu.

Sporazum o primirju potpisan je u bjeloruskoj prijestonici Minsku u februaru 2015, ali nije uspio da okonča separatistički sukob u kome je ubijeno oko 10.000 ljudi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 29/08/2017 - 07:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top