Merkel odbacila izjave Macrona da je NATO 'klinički mrtav'

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne.

 Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO "klinički mrtav", istakavši kako zapadna vojna alijansa "neophodna" za evropsku sigurnost. 

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne, prenosi Anadolija. 

- Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi - rekla je Merkel.

Francuski predsjednik je uintervjuu za "Economist" izjavio da je "NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora". On je istakao da je Alijansa "klinički mrtva" zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Stoltenberg se složio sa stavom njemačke kancelarke, navodeći da svaki pokušaj distanciranja Evrope od SAD-a također ugrožava sigurnost Evropske unije.

Pozvao je na intenzivniju saradnju unutar NATO-a u cilju jačanja zapadne vojne alijanse.