Merkel osigurala četvrti mandat, radikalnim desničarima čak 13,8 posto glasova

Home

Merkel osigurala četvrti mandat, radikalnim desničarima čak 13,8 posto glasova


Birališta u Njemačkoj su zatvorena u 18 sati.

Kancelarka Angela Merkel je osigurala četvrti mandat, jasno je prema prvim izlaznim anketama objavljenim nakon izbora u Njemačkoj.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa koje je objavio DW 32,5 posto glasova je osvojio CDU Angele Merkel, SPD 20 posto, a radikalni desničari čak 13,8 posto.

Stranka zelenih osvojila je 9,5 posto, FDP 10,5 posto i Ljevičarska stranka 9 posto glasova prenosi DW.

Stranka Angele Merkel je izgubila devet posto glasova, a SDP 5,7 posto u odnosu na rezultate iz 2013. godine. 

Ankete su uoči izbora najavljivale pobjedu koalicije koju predvodi CDU kancelarke Angele Merkel, ali nedovoljnu da bez partnera formira vlast. Ovi rezultati govore o značajnom padu podrške kancelarki 

Uprkos značajnom padu broja glasova kršćanski demokrati Angele Merkel ostaju najjača partija u Bundestagu sa 32,7 posto glasova, ali su na treće mjesto  izbili radikalni desničari AfD koji su prema najnovijim izlaznim anketama osvojili 13,4 posto glasova. Ova stranka sa antisemitskim i antiimigrantskim stavovima prvi put ulazi u njemačko zakonodavno tijelo. 

Odziv na općim izborima u Njemačkoj je jednak ili za nijansu niži u odnosu na prije četiri godine, što bi moglo pogodovati rastu radikalnih desničara, javlja Reuters.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 24/09/2017 - 18:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top