fbpx Merkel povukla potez kakav se izbjegavao od pada Hitlera

Merkel povukla potez kakav se izbjegavao od pada Hitlera

Home

Merkel povukla potez kakav se izbjegavao od pada Hitlera


Deutschland den Deutschen” (Njemačka Nijemcima), poruka koju koriste neonacisti, a vuče svoje korijene iz doba mračnog režima Adolfa Hitlera izazvala je veliku buru.

André Poggenburg, lider AfD-a u saveznoj državi Saska-Anhalt, u komunikaciji WhatsAppom s članovima stranke je koristio tu frazu.

Da nije riječ o bezazlenoj šali - kod te stranke uistinu se ne može govoriti o šali ni na kojoj razini - potvrđuje podatak da je u tom razgovoru Poggenburg preporučio i “ekspanziju vanjskih granica”.

Takva retorika direktno podsjeća na Hitlera i njegovo urlanje o nedostatku životnog prostora (Lebensraum).

Nakon što je sve izašlo u medije, Poggenburg je objavio saopćenje u kojem je mirno potvrdio da je upotrijebio frazu “Deutschland den Deutschen” jer on uistinu vjeruje da Njemačka pripada onima koji su “ovdje pustili korijenje kroz desetljeća i brojne generacije”.

Za granice se lako snašao, rekao je kako je mislio na granice EU i njihovu zaštitu - iako nitko u EU ne govori o “ekspanziji” već o “zaštiti” vanjskih granica - prenosi Jutarnji.

Dopredsjednica stranke Alice Weidel je u maju u razgovoru za The Local.de rekla kako u AfD-u nema rasizma iako stranka tvrdi da “islamu nema mjesta u Njemačkoj”.

To nije rasizam, jasno. Weidel je rekla kako “ne može vidjeti radikalno desni populizam u stranačkom programu. Ne bih se uključila u takvu stranku”.

Čini se da je zaboravila na slučaj Björna Höckea koji je u najklasičnijem radikalno desnom populističkom diskursu rekao za spomenik holokaustu u središtu Berlina da je “sramota koju treba ukloniti”.

Ako to za Weidel nije radikalno desno, onda stvarno ima ozbiljnih problema s razumijevanjem političkih pojmova.

Zbog ovakvih izjava Nijemci se okreću od AfD-a koji je na vrhuncu izbjegličke krize 2016. osvajala i 15% glasova, ali kako su izbjeglice prestale biti tema, a budućnost EU i odnosi sa SAD-om postali vodeće pitanje, tako je AfD počeo padati.

Posljednje ankete joj daju oko 8 posto glasova na saveznim izborima u rujnu.

No, Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel odlučila se na historijski obrat - njemačka je zastava u centru kampanje što se od kraja Drugog svjetskog rata izbjegavalo. No, u CDU su uvjereni da će tako oduzeti još nešto birača AfD-u i ostaviti ga izvan kluba Bundestaga.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 25/06/2017 - 18:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top