Merkel povukla potez kakav se izbjegavao od pada Hitlera

Home

Merkel povukla potez kakav se izbjegavao od pada Hitlera


Deutschland den Deutschen” (Njemačka Nijemcima), poruka koju koriste neonacisti, a vuče svoje korijene iz doba mračnog režima Adolfa Hitlera izazvala je veliku buru.

André Poggenburg, lider AfD-a u saveznoj državi Saska-Anhalt, u komunikaciji WhatsAppom s članovima stranke je koristio tu frazu.

Da nije riječ o bezazlenoj šali - kod te stranke uistinu se ne može govoriti o šali ni na kojoj razini - potvrđuje podatak da je u tom razgovoru Poggenburg preporučio i “ekspanziju vanjskih granica”.

Takva retorika direktno podsjeća na Hitlera i njegovo urlanje o nedostatku životnog prostora (Lebensraum).

Nakon što je sve izašlo u medije, Poggenburg je objavio saopćenje u kojem je mirno potvrdio da je upotrijebio frazu “Deutschland den Deutschen” jer on uistinu vjeruje da Njemačka pripada onima koji su “ovdje pustili korijenje kroz desetljeća i brojne generacije”.

Za granice se lako snašao, rekao je kako je mislio na granice EU i njihovu zaštitu - iako nitko u EU ne govori o “ekspanziji” već o “zaštiti” vanjskih granica - prenosi Jutarnji.

Dopredsjednica stranke Alice Weidel je u maju u razgovoru za The Local.de rekla kako u AfD-u nema rasizma iako stranka tvrdi da “islamu nema mjesta u Njemačkoj”.

To nije rasizam, jasno. Weidel je rekla kako “ne može vidjeti radikalno desni populizam u stranačkom programu. Ne bih se uključila u takvu stranku”.

Čini se da je zaboravila na slučaj Björna Höckea koji je u najklasičnijem radikalno desnom populističkom diskursu rekao za spomenik holokaustu u središtu Berlina da je “sramota koju treba ukloniti”.

Ako to za Weidel nije radikalno desno, onda stvarno ima ozbiljnih problema s razumijevanjem političkih pojmova.

Zbog ovakvih izjava Nijemci se okreću od AfD-a koji je na vrhuncu izbjegličke krize 2016. osvajala i 15% glasova, ali kako su izbjeglice prestale biti tema, a budućnost EU i odnosi sa SAD-om postali vodeće pitanje, tako je AfD počeo padati.

Posljednje ankete joj daju oko 8 posto glasova na saveznim izborima u rujnu.

No, Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel odlučila se na historijski obrat - njemačka je zastava u centru kampanje što se od kraja Drugog svjetskog rata izbjegavalo. No, u CDU su uvjereni da će tako oduzeti još nešto birača AfD-u i ostaviti ga izvan kluba Bundestaga.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 25/06/2017 - 18:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top