Merkel: Srbija igra ključnu ulogu, što se tiče Kosova i BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je, na pres-konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se u Briselu vode važni razgovori, te da Srbija igra ključnu ulogu i što se tiče Kosmeta i što se tiče Bosne i Hercegovine.

Sa najvećom pažnjom slušamo stavove kancelarke Merkel, rekao je Vučić.

Angela Merkel je istakla da je Zapadni Balkan visoko na dnevnom redu bugarskog predsjedavanja EU, te da je tema današnjeg sastanka saradnja Njemačke i Srbije, ali i odnosi u regionu.

Istakla je da je o značaju Zapadnog Balkana u Berlinu govorio i predsjednik EK Žan Klod Јunker, koji je bio gost zatvorene sjednice savezne vlade.

- Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, vodi veoma važne razgovore, gdje Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, ali i BiH, i veoma je važno da imamo blisku saradnju", rekla je Merkel.

Dodala je da se to uvijek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsjednici vlade.

- Radujem se današnjem sastanku. Želimo da doprinesemo da pronađemo rješenje, bez obzira što to može biti teško", rekla je Merkel.

Predsjednik Srbije je zahvalio Angeli Merkel na zainteresovanosti koju poklanja Srbiji.

- Da nije bilo njemačke pažnje, mi bismo imali mnogo više kriza", rekao je Vučić i dodao da sa najvećom pažnjom slušamo stavove kancelarke Merkel.

Vučić je rekao da ćemo morati da donosimo teške odluke u budućnosti.

- Srbija je posvećena miru i stabilnosti, bilo kakakv sukob na Balkanu vratio bi sve narode 100 godina unazad", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Berlinu na poziv njemačke kancelarke. To je njihov 12. susret do sada, a drugi za mjesec i po dana.