Merkel: U promjene ugovora ići ćemo sa 27 ili 17 zemalja

Home

Merkel: U promjene ugovora ići ćemo sa 27 ili 17 zemalja


BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će se na samitu čelnika EU-a doznati da li će se u promjene evropskih ugovora, potrebne kako bi se ponovno zadobilo povjerenje finansijskih tržišta, ići sa svih 27 zemalja članica EU-a ili samo 17 članica eurozone.

"Vidjet ćemo u konsultacijama hoćemo li to uspjeti napraviti sa 27 zemalja ili sa 17 ili više zemalja. Želim naglasiti da euro može vratiti vjerodostojnost samo kroz promjene ugovora koje vode prema uniji proračunske stabilnosti", rekla je Merkel po dolasku na sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a, javila je Hina. 

Šefovi država ili vlada u četvrtak su se okupili na neformalnoj večeri, a u petak će, nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom započeti službeni dio samita. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy traže od ostalih zemalja članica EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da će u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje članice eurozone. 

"Euro je izgubio vjerodostojnost i tu vjerodostojnost trebamo vratiti, i stoga moramo jasno reći da prihvaćamo veći angažman što se tiče proračunske politike. To znači da će Evropska komisija i Evrposki sud pravde imati veću odgovornost u nadzoru proračuna zemalja članica eurozone kako bi osigurali da one doista poštuju pakt o stabilnosti", koji ograničava proračunski deficit na najviše 3 posto BDP-a, a javni dug na 60 posto. 

Prije početka sastanka 27-orice, predviđen je zaseban sastanak na kojem su se okupili Merkel, Sarkozy, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i šef euroskupine Jean-Claude Juncker te predsjednica MMF-a Christine Lagarde.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 22:22

Facebook komentari

Back to top