Merkel uvodi sankcije Republici Srpskoj

U ministarstvu spoljnih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: upodobljene zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtjevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije – piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nema ništa od konkretne pomoći vlade Njemačke farmerima u Republici Srpskoj, potvrđeno je ATV-u u ministarstvu poljoprivrede RS-a.

Pomoć je obećana za saniranje štete zbog početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a njemačko obećanje sa sastanka u Istočnom Sarajevu staro je skoro dvije godine. Prvo se pričalo o finansijskoj, kasnije o savjetodavnoj i tehničkoj pomoći. Na kraju se sve svelo na to da su nakon primjene SSP-a stručnjaci iz RS-A dva puta išli na studijsku obuku u Njemačku i to je sve.

“Na žalost, izostala je konkretnija pomoć Njemačke, u smislu savjetodavne i tehničke podrške kao što su najavili”, rekao je Aleksandar Macanović, ministarstvo poljoprivrede u Vladi RS.

Republika Srpska zaokružila je 21 oblast u kojima bi farmerima koristila obećana savjetodavna i tehnička pomoć iz Njemačke. Čak je predloženo kreiranje posebnog fonda za ublažavanje posljedica primjene SSP-a ali je, kažu u Vladi, taj prijedlog odbijen u startu. Gdje su Nijemci, pitanje je postavljeno i na posljednjem zasjedanju Skupštine RS-a, ali bez odgovora.

“Ja moram, na žalost, konstatovati i to mi je potvrdio maloprije i predstavnik ministarstva: nakon sastanka 2016. godine, mislim da je bio u julu mjesecu 2016. godine na kojem je učestovao i naš ministar. Od tada nema nikakvih povratnih informacija, odnosno nemamo šta je urađeno po tom pitanju”, izjavio je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose u Vladi RS (28.03.2018).

Angela Merkel uvodi sankcije Dodiku zbog podrške Mladiću!

Podsjetimo mediji u Njemačkoj nedavno su objavili da se u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova uveliko razmišljaju da se šefu RS i njegovim saradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja osuđenika Ratka Mladića.

Njemački mediji pisali su da bi ovakav potez administracije kancelarke Angele Merkel podrazumijevao zabranu ulaska u zemlje EU, ali i zamrzavanje bankovnih računa.

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u tekstu o haškim presudama pisao je da je zastrašujuće što nisu kažnjeni zločini nad Srbima, ali dodaje da to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad muslimanima, govori da je „patriota“ koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je „za njega odavno rezervisano mjesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promijeniti“.

– Kad se tako nešto čuje, kažu neki, biva jasno zašto EU nikako ne smije da u članstvo primi države u kojima neko sa ovakvim idejnim nazorima može biti predsjednik. No, zbog toga blokirati Bosni perspektivu članstva u EU bilo bi pogrešno, jer bi se time kaznili samo muslimani i Hrvati u drugoj polovini zemlje. Ima mnogo boljih instrumenata. U ministarstvu spoljnih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: upodobljene zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtjevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije – piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.