Merlinova ljubavna priča: Kad osoba koju voliš kaže da su tvoje pjesme najljepše (VIDEO)

Home

Merlinova ljubavna priča: Kad osoba koju voliš kaže da su tvoje pjesme najljepše (VIDEO)

Dokumentarni film "Sredinom", posvećen bh. kantautoru Dini Merlinu, upoznaje gledatelje sa životnim putem Edina Dervišhalidovića, poznatijeg kao Dino Merlin, koji je jedna od najvećih balkanskih zvijezda pop muzike svih vremena.

Njegova biografija je ujedno i svjedočanstvo o burnom životu Balkana, u kojem, osim ratova, postoje i neke ljepše veze, one koje se osjete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvijezdama.

Jedno od najljepših osjećanja, koje ni rat ne može uništiti niti spriječiti, jeste ljubav, posebno ljubav prema majci, a tek onda i ženi.

U prilogu vam donosimo isječak iz filma "Sredinom" u produkciji Al Jazeera Balkans u režiji Emir Zumbul Kapetanović u kojem Dino otkriva koji su to stihovi koje je prvo napisao, ali i o svojoj majci, koja je ipak željela da on postane jedan "klasičan čovjek sa stalnim poslom i određenim radnim vremenom" dok je njemu sudbina dodijelila nešto sasvim drugo.

Dino priča i o svojoj ljubavi prema Ameli, koja je počela još u ranim godinama.

Kupio sam jednog walkman-a s dvoje slušalica i pustio sam joj demo snimke. Pitao sam je: 'Šta misliš da se počnem baviti muzikom?' Kaže ona: 'Počni! Tvoje su pjesme najljepše.' Možeš zamisliti kakav je to bio vjetar u leđa, kad osoba koju voliš kaže da su tvoje pjesme najljepše, otkriva Dino.

Merlinova ljubavna priča je baš kao njegove pjesme - čarobna i posebna, koju je jednom davno podijelio sa svijetom:

Vidio sam je u džamiji, prišao joj i sigurno joj rekao nešto neodoljivo kad je sa mnom još i danas – šali se na njegov, njemu svojstveni način, ostavljajući znatiželjnicima da maštaju o tim čarobnim riječima. Amelini roditelji su bili protiv ljubavi sa Dinom, jer je bio siromašan momak, a ona studirala arhitekturu i imala i „ptičijeg mlijeka“. Njeni su roditelji maštali o nekom drugom princu. Ipak, princ njenog srca bio je i ostao Edin Dervišhalidović. Sa njim je izrodila dvoje djece kćerku Naidu i sina Hamzu.

- Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju – sjeća se Merlin tih vremena i dodaje:

- Ali, eto vrijeme liječi sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem!

Iako je njegov današnji život bajka, ipak neke su rane ostale. Ožiljci nikako da zarastu, ali podsjećaju na veliku ljubav, čistu kao suza, Edina (Merlina) i Amele. Kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kad se poslije prve turneje po Jugoslaviji vratio kući praznih džepova i gladan.

- Moja žena je stajala na vratima, dočekala me s bebom. Naida je možda imala pola godine, a supruga Amela je baš završavala arhitekturu. Tiho me je upitala: ”Jesi li nam što donio? Nemam za mlijeko”. Ja nisam imao ni jedan jedini dinar. Nisam donio ništa jer nisam ništa zaradio. Bili su tu golemi troškovi. Dao bih sve da sam te noći mogao odgovoriti: ”Da, donio sam 100 maraka”.

 


(Cazin.NET)

Objavito: Pet, 06/30/2017 - 08:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top