Meron osudio negiranje genocida u Srebrenici premijerke Brnabić

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), sudija Teodor Meron (Theodor) danas je završio svoju oproštajnu posjetu Srbiji sastankom s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, saopćeno je iz Tribunala u Hagu.

Predsjednik Meron i premijerka Brnabić razgovarali su o brojnim temama uključujući i važnost nastavka saradnje između Srbije i MICT-a te kontinuitet napora da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou. U tom kontekstu, predsjednik Meron je također govorio o pomoći koju MICT pruža nacionalnim vlastima u odnosu na postupke u predmetima u vezi s ratnim zločinima, što je u sklopu mandata Suda. 

- Predsjednik je izrazio svoje neslaganje i razočarenje u vezi s nedavnim intervjuom koji je dala premijerka, u kojem je porekla da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid. Napomenuo je da je brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju jasno utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine predstavljaju krivično djelo genocida uključujući i žalbene presude u predmetima "Krstić" i "Tolimir", u kojima je on bio predsjedavajući sudija. Predsjednik Meron je dalje izjavio: “Vladi Srbije nije od pomoći da osporava presude jednog važnog međunarodnog suda”. Također je sugerirao da je pravna tumačenja međunarodnih zločina bolje ostaviti međunarodnim krivičnim sudovima - saopćeno je iz MICT-a.

Predsjednik Meron će danas otputovati u Bosnu i Hercegovinu, gdje će nastaviti svoju oproštajnu posjetu državama na području bivše Jugoslavije, precizirano je iz ovog suda.