Mezarje na ulazu u Veliku Kladušu još nije propisno zaštićeno i ograđeno

Home

Mezarje na ulazu u Veliku Kladušu još nije propisno zaštićeno i ograđeno


„Mezarje se mora propisno zaštiti i ograditi“. Ovo je prije mjesec dana u svojoj izjavi za radio Velika Kladuša izjavio koordinator općinskog načelnika Općine Velika Kladuša za službu prostornog uređenja Sulejman Silić.

Budući da Općina Velika Kladuša trenutno nema građevinskog inspektora, Silić je tada  izjavio  da će „kada načelnik općine odredi službenika da obavlja posao građevinskog inspektora, investitoru biti naređeno da pomenuto mezarje propisno zaštiti i ogradi“.

Ovo porodično mezarje se nalazi na parceli k.č. 2503/2 PL 4202 i vlasništvo je Sulejmanagić Mevlide, a potkopao ga je Hušidić Marko zvani Coco kao investitor i Mujakić  Ismet, vlasnik firme 15. April iz Šumatca, koja je bez građevinske dozvole i pored zabrane izvođenja radova od strane općinskog građevinskog inspektora vršila iskopavanja, s očiglednom namjerom da se ovo mezarje sruši, te najvjerovatnije u konačnosti dođe do pomenute parcele na način kako to kod nas biva.

Hušidić i Mujakić su prije tri mjeseca sa susjedne pacele k.č. 2054/1 iskopali preko 20 mezara, između ostalih i mezar istaknutog Kladuškog prvoborca Hilmije Burzića koji je bio ograđen i sa velikim nišanom, a što po starom premjeru predstavlja k.č.1206  koja je nekad bila Vakufska,  a u naravi je mezarje te u katastarskim knjigama je i vođena kao „Groblje kraj puta“,što se jasno vidi iz Prijavnog lista iz 1970. godine.

 

(Izvor: Krajina.ba)

Topic
Objavio: Pon, 25/09/2017 - 09:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top