Migrant počinio niz krivičnih djela u Velikoj Kladuši

Dana 08.12.2018.godine, PS Velika Kladuša obratila se I.S. rođena 1993.godine koja je prijavila da je od strane nepoznatog lica iz dvorišta vporodične kuće otuđeno njeno parkirano putničko motorno vozilo.

Sa događejem upoznate su sve policijske patrole na terenu, koje su uočile navedeno vozilo sa ugašenim svijetlima koje se kreće ka benzinskoj pumpi. Nakon što je vozač izašao iz vozila, policijski službenici istog su lišili slobode te utvrdili da se radi o licu F.M. rođen 1980 godine iz Sirije. U vozilu je zatečen i četvorogodišnjak za koje je osumnjičeni rekao da je njegov sin.
 

Nad licem je zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 286 KZ F BiH „ Krađa“, dok je brigu o četvorogodišnjaku preuzeo Centar za socijalni rad Cazin koji su i obezbjedili smještaj do okončanja kriminalističke istrage nad ocem.

U toku kriminalističke istrage, istražitelji OKP PS Velika Kladuša, došli su do saznanja da je isto lice počinilo i krivično djelo“ Krađa“, kada je iz zlatarske radnje vlasništvo M.F. (1972) dana 03.12.2018.godine otuđio i jedan zlatni prsten.

Dana 03.12.2018. godine, Policijskoj stanici Velika Kladuša, obratio se M.F.rođen 1972.godine koji je prijavio da je u njegovu zlatarsku radnju ušao migrant i koji je iskoristio nepažnju njegove supruge te otuđio jedan zlatni prsten.

Operativnim radom na terenu, policijski službenici došli su do saznanja da je lice F.I.M. rođen 1980.godine iz Sirije otuđio navedeni prsten.

Daljnji rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela nastavljaju sitražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Velika Kladuša, a isti Službi za poslove sa strancima podnijeli zahtjev za ismještanjem osumnjičenog u imigracioni kamp „ Delijaš“ , te su isti dana 09.12.2018. godine preuzeli i migranta i njegovog četvorogodišnjeg sina.