Migrant u Njemačkoj pretukao, silovao i zadavio 14-godišnjakinju pa pobjegao

Ali Bašar (Bashar) optužen je za silovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice u Njemačkoj. Nakon ubistva pobjegao je u sjeverni Irak.

Bašar je pobjegao iz Njemačke nakon što je pretukao, silovao te zadavio 14-godišnju djevojčicu Susanu Mariju Fildmen (Sussan Mariu Feldman) u blizini njegovog skloništa za izbjeglice u gradu Visbadenu u maju prošle godine. 

Vratio se u sjeverni Irak, ali je uprkos nepostojanju formalnog sporazuma između Iraka i Njemačke, prebačen u Njemačku, gdje je protiv njega podnesena krivična prijava.

Tereti se i za silovanje 11-godišnje djevojčice iz aprila 2018., nakon što ju je zaključao u svojoj sobi, te za još jedno silovanje koje se dogodilo u blizini parkirališta supermarketa sljedećeg mjeseca. 

Bašarov mlađi brat, za kojeg se vjeruje da se nalazi u Iraku, prema izvještajima medija je također sudjelovao u nasilnom seksualnom napadu na mlađu djevojku, kažu tužioci.

Bašar je u Njemačkoj od 2015. godine, kako prenosi Avaz.ba. 

Dvadesetjednogodišnji Bašar u Njemačku je stigao 2015. godine zajedno s užom porodicom. Suočio se s deportacijom, nakon što je njegov zahtjev za azil odbijen u decembru 2016.godine, ali je dobio privremenu dozvolu boravka do žalbe.

U međuvremenu je u nekoliko navrata upao u nevolje s policijom, u što su uključene borbe, pljačke te nošenje oružja. 

U predstojećem suđenju suočava se s optužbama za pljačku u parku u kojem je tukao, davio i prijetio nožem čovjeku kako bi mu ukrao sat, torbu, mobitel i bankovnu karticu.

 - Slučaj "Susanna" naveo je političare, uključujući kancelarku Angelu Merkel, da podstaknu ubrzavanje deportacija tražilaca azila koji su prekršili zakon u Njemačkoj - prenosi "Daily Mail".