Migranti u Sarajevu očajni: Djecu nismo okupali 10 dana, u prihvatnom centru nema mjesta

Broj migranata u parku prekoputa Vijećnice u Sarajevu je povećan. Prema riječima volontera, iz Srbije se ovih dana očekuje dolazak blizu 300 porodica.

U vremenu kada smo ih posjetili volonteri su dijelili obrok koji se sastojao od somuna, mesa i soka. U razgovoru s migrantima saznali smo kako su neki našli smještaj u obližnjim kućama, gdje unajmljuju sobe, a ostali spavaju pod šatorima.

Devetogodišnja Urusejha došla je s desetočlanom porodicom. Svi članovi govore engleski jezik.

"Došli smo iz Srbije u BiH. Inače smo iz Pakistana i samo želimo normalan život bez straha", kazala nam je.

Kaže kako bi voljela imati lutke za igranje te papir i bojice da crta. Dane provodi družeći se s djecom u parku. Druge porodice koje su došle iz Sirije kazale su kako im nedostaju osnovni sanitarni uvjeti, jer nemaju gdje obavljati nuždu, a djecu nisi okupali 10 dana.

"U prihvatnom centru nema mjesta, tako su nam rekli. Neki od nas žele azil, ali rekli su nam da moramo čekati", rekao nam je jedan Sirijac.

Iako je bilo navoda da će biti izmješteni iz parka, to se nije dogodilo.

"Ovo je užasno. Došli smo da provjerimo situaciju i ne možemo vjerovati da su ljudi u parku bez ičega. Vratit ćemo se u Srbiju da tražimo pomoć donatora. Ono što znamo jeste da svakodnevno odlaze iz Srbije i dolaze ovdje", kazala nam je volonterka iz Srbije.

BiH je tek jučer usvojila plan hitnih mjera koje planira poduzeti kako bi problem migrantske krize u BiH bio adekvatno riješen. Vijeće ministara je formiralo Operativni štab koji će koordinirati sve aktivnosti. Plan je da se svi migranti humano smjeste u prihvatne centre, a jedan od njih je u Salakovac, nedaleko od Mostara. 

Većini migranata krajnji cilj su zemlje Zapadne Evrope, pa ih stoga veoma mali broj traži azil u našoj zemlji.