Migranti koji se nalaze u vozu Talgo bit će vraćeni u Centar u Hadžićima

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vozom u kojem su se nalazili migranti.

Dogovoreno je da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK.

Ministar Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osjećaju sigurno”, kazao je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom. Ministarstvo sigurnosti BiH, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata. Podsjećamo, za ovu namjenu već se koriste hotel Sedra u Cazinu i Salakovac kod Mostara.

Izvor: