Migranti nezadovoljni s Vučjakom: “Ovaj kamp nije dobar za nas jer je daleko od Bihaća” (VIDEO)

Nekoliko stotina migranata od jučer je izmješteno na novu lokaciju Vučjak, desetak kilometara udaljenu od središta Bihaća.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) na taj način provodi Odluku Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica koji su boravili oko Privremenog prihvatnog kampa “Bira”, ili su nelegalno bili smješteni u određenim privatnim i napuštenim objektima.

– Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez identifikacijskih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj. Tu je i određena grupa ljudi za koje smo utvrdili da su skloni incidentnim situacijama, odnosno narušavanju javnog reda i mira. Na lokaciji Vučjak obezbijeđeni su im šatori, voda, prehrambeni obroci i sanitarni čvor, što na prethodnim boravištima nisu mogli ni zamisliti – rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Dodao je i kako policijski službenici u potpunosti nadziru situaciju u smještajnom prostoru na Vučjaku, te da ne dozvoljavaju ovim licima povratak u centar grada.

Sve smo ovo uradili zbog poboljšanja sigurnosne situacije, jer smo u posljednjih nekoliko dana imali niz incidentnih situacija sa stranim državljanima bez identifikacijskih dokumenata. Donekle nam problem stvara to što prostor nije ograđen, pa se neki od migranata i izbjeglica pokušavaju vratiti u gradsko središte. Policijski službenici su im to onemogućili i vratili ih u smještaj na Vučjaku – kazao je Šiljdedić.

S druge strane migranti su izrazili nezadovoljstvo sa izmještanjem iz Bire na novu lokaciju. Naime, kako kažu kamp je previše udaljen od grada Bihaća, što im onemogućava da podignu novac u bankama ili da kupe potrebne namirnice i stvari s kojima bi nastavili putovanje prema Hrvatskoj, prenosi USN.

Građani Bihaća posredstvom društvenih mreža za sutra najavljuju velike proteste na Gradskom trgu u Bihaću, iako to okupljanje nije prijavljeno Policijskoj upravi u Bihaću. Kao razlozi protestnog okupljanja navedeni su narušena sigurnosna i zdravstvena situacija u gradu, te ignorantski odnos nadležnih državnih institucija.