Migranti u hotel Sedra u Cazinu: Sedra na prodaju (FOTO)

Internacionalna organizacija za migracije uplela se u utrku lokalnih krajiških mešetara koji se na sudu bore za hotel Sedra, predviđen za smještaj izbjeglica s djecom

Građani Bihaća i Velike Kladuše mjesecima čekaju na potez kojim bi se pitanje smještaja migranata riješilo. Novinari u Krajini posljednja dva dana su čekali premijera USK-a Huseina Rošića, koji je jučer svečano najavio da će od iduće sedmice migrantske porodice sa djecom biti smještene u hotel Sedra. Internacionalna organizacija za migracije (IOM) konačno je potpisala ugovor sa vlasnikom Sedre Halilom Bajramovićem i to je ono što je premijer imao da saopšti.

 

Stranci znaju

- Obaveze plaćanja teku tek od 1. septembra, sve do tada dao sam im besplatno. Ugovor ističe 31. oktobra, potvrdio nam je Halil Bajramović.

Praktično za dva mjeseca biće mu plaćena kirija od 35.000 eura. Da li je to malo ili mnogo za hotel, sada pada u drugi plan.

Naime jučer, pred zatvaranje ovog teksta, stigao nam je mail od advokata iz Bihaća Omera Abdagića. Općinski sud u Cazinu uputio je poziv povjeriocima sa “Zaključkom o razgledanju i prvoj javnoj prodaji nekretnina”, gdje je tačka 1. “Određuje se prva prodaja usmenim javnim nadmetanjem slijedećih nekretnina: kč br. 1035/Hotel Sedra...”.

Pošto je ova informacija jučer bila nepoznata javnosti, ponovo smo zamolili premijera Rošića da nam potvrdi da je Međunarodna organizacija za migracije potpisala ugovor za hotelom Sedra, znajući ili ne znajući da je on predmet sudskog spora. I premijer nam je potvrdio da su potpisali. Kontaktirali smo i advokata Abdagića.

Image

- U pozivu je sudija pridodao sve povjerioce, šest advokata koji predstavljaju pravna ili fizička lica. Ja predstavljam 40 radnika, te Elektroprivredu, registar i Poreznu upravu. Što se tiče pitanja da li su stranci za ovo znali, mogu potvrditi da sam im prije tri dana poslao ovo isto što i vama, te su mi uzvratili mail u kojem me obavještavaju da će sve razmotriti, ispričao nam je Abdagić.

Od advokata smo saznali još i to da je postupak pokrenula firma Krajina Export d.o.o, vlasnika Tahrića iz Bihaća, odnosno konkretno direktora Ermina Mujića. Postupak je pokrenut zbog duga od 100.000 KM nad imovinom čija je vrijednost 10 miliona KM.

- Ermin Mujić je bivši direktor Agrokomerca koji je nedavno izašao iz zatvora nakon one afere sa mitom. On je to sve pokrenuo, očito imajući potpunu podršku sudije Erola Husića, koji je izdao taj poziv. Ja sam taj dug, zbog kojeg je Mujić pokrenuo spor, davno platio i ja ću to pokušati dokazati iako je bilo davno i možda svi dokumenti nisu sačuvani, tvrdi Halil Bajramović.

Insistirali smo da nam kaže da li su stranci znali za sve ovo, jer su, inače, oprezni prilikom potpisivanja ugovora.

 

Zarada i dug

- Ma znali su i potpisali, što da ne. Njih se tiče samo to što sam ja pravosnažni vlasnik, a svakako je ugovor potpisan na kratko vrijeme, cijeni Bajramović.

Kome će Sedra, a kome izbjeglice, znat će se 25. avgusta 2018, kada je zakazana prodaja Sedre javnim nadmetanjem. Halil Bajramović ne sjedi na parama da bi nonšalantno otkupio ono što je već bilo njegovo. Zarada od kirije, sve da je IOM unaprijed uplati, ne može pokriti dug. Premijer Rošić na ovo kaže da za spor nije znao i “da to sad neko namjerno radi”.