Migrantska je tuga prevelika

.
Dok se svjetska migrantska kriza lomi preko leđa zemalja takozvane balkanske rute, a u tom smislu njihova krajnja destinacija na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, postaje žrtva svih onih koji bi se trebali brinuti o migrantima i izbjegicama

USK, 4. decembra -  Priče i problemi domaćeg stanovništva, pretežno Bihaća i Velike Kladuše, isprepliću se sa onim iz migrantske populacija. U blizini Bosanske Bojne prije dva dana grupa od oko dvjestotinjak migranata, pretežno porodica, pokušala je preći u Hrvatsku, u čemu ih je naravno spriječila tamošnja granična policija.

 Služba za poslove za stance BiH, nakon što su migranti i izbjeglice izašli iz šatora sa namjerom da pređu u Hrvatsku, u blizini Velike Kladuše, odnosno državne granice  kod sela Bosanska Bojna, jutros je ove ljude izmjestila u prihvatne centre. Snimci svjedoče, radi se o porodicama, djeci, maloljetnicima, ženama, starcima pa čak i bebama. Mjesecima su živjeli ispod otvorenog neba nadajući se čudu-uspješnom prelasku u evropske zemlje. Umjesto toga dočekali su snijeg, minuse, iscrpljeni i gladni.

Od danas, imaće kakvu-takvu sigurnost u prihvatnim centrima, gdje se inače smještaju ranjive kategorije iz migrantske populacije. Radi se o Sedri i Borićima.