MIGRANTSKA KRIZA U KRAJINI: Problemi sve prisutniji a rješenja nema

Za situaciju oko migrantske krize još uvijek nema rješenja. Kapacitet nekadašnjeg đačkog doma odavno je prevaziđen, te se jučer podijelilo i skoro 1200 obroka, migranti sad spavaju i po tribinama Gradskog stadiona. Probleme uzrokuju i nepoštivanjem zakonskih propisa. Broj incidenata se samo povećava, a rješenju zaista ozbiljnih problema, ni traga, piše RTV USK

Malo dalje od stadiona, novi problemi. U ranim jutarnjim satima migrant je bez dozvole ušao u porodičnu kuću, u kojoj je bračni par spavao sa dvoje maloljetne djece. Ovo nije prvi put da se ova porodica susreće sa problemima koje uzrokuju migranti. Oni nastavljaju živjeti u strahu, jer djelovanje institucija i dalje izostaje. Najbolji primjer za to su Borići i zgrada nekadašnjeg đačkog doma: šatori, vatra između njih, najblaže rečeno uslova za život dostojan čovjeku nema.

Bez obzira na odredbe Gradskog Vijeća da se migranti moraju jednako tretirati kao i svi ostali građani, reakcija je ponovo izostala. Veš se i dalje pere i suši na gradskoj plaži, iako u Đačkom domu postoji šest mašina za njihove potrebe. U opis 'dozvoljenog' očito ulazi i vršenje nužde i bacanje smeća u parku. Kako god, iz grada na Uni šalje se tužna slika. Jedni zarobljeni u vremenu i prostoru, a domaćini polako gube strpljenje i vjeru da će se bilo šta promijeniti.