Kap prelila čašu: Prihvatni migrantski centri će u najkraćem roku biti izmješteni iz Bihaća i Velike Kladuše

Duže od godinu policajci MUP-a Unsko-sanskog kantona vode borbu s migrantskom krizom.

Skoro da nema dana da ne rade prekovremeno i da nisu na terenu upravo zbog migranata kojih svakim danom na stotine dolazi na područje ovog kantona.

Odavno je jasno da je sav teret migrantske krize pao na pleća ovog kantona i općina. Najviše ispaštaju građani Bihaća i Velike Kladuše. Ustroj Bosne i Hercegovine dodatno otežava situaciju - migranti iz RS se organizirano autobusima prebacuju na područje Federacije, odnosno USK.

Granična policija Hrvatske organizirano vraća migrante na područje BiH (za što postoji više snimaka, fotografija, svjedočanstava migranata), odnosno na tlo USK.

Posljednji sukob migranata, u kojem su povrijeđeni i policajci, samo pribranošću "heroja u uniformi" nije dodatno eskalirao i prošao je bez žrtava.  

- Šta možeš uraditi kada na nas petoricu nasrne grupa od 20 ljudi koji nemaju nikakvu odgovornost i koji su spremni ubiti za svoj cilj? Nemaju dokumente, nemaju identitet - riječi su jednog policajca iz Cazina od prošlog petka, kada je u ''Miralu'' izbio požar.

U ovoj njegovoj izjavi sadržana je sva muka policajaca koji moraju do kraja ostati profesionalci iako ih se vrijeđa, pljuje, psuje, a sudeći po posljednjim sukobima u prihvatnom centru ''Miral'', i fizički napada.

Kada se sve uzme u obzir, zbog posljednjih događaja Služba za poslove sa strancima BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem je čelu tviteraški galamdžija Dragan Mektić, morat će poduzeti hitne mjere u vidu pronalaska lokacije za izmještanje migranata i rasterećenje USK.

U protivnom, ministar Mektić, koji za dvije godine migrantske krize nije prstom mrdnuo, mogao bi snositi odgovornost za sve ono što uslijedi. Kao i njegov pulen i stranački kolega Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, protiv kojeg je formiran predmet u Tužilaštvu BiH.