Milanović: Svakom ko je ostao bez posla, država mora osigurati minimalac

hgffj
Kada ograničavamo ljudske slobode, moramo ići korak po korak

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je potresom oštećene objekte Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a potom i zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. On se osvrnuo na pandemiju koronavirusa.  

 

- Svakome ko je ostao bez posla, država treba osigurati minimalac. Dakle, svakome. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Ovo je vrijeme za zaduživanje. Razumijem da su to teške odluke, Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće, u smislu šta nekoga ko je izgubio posao, čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel - rekao je Milanović.

Istaknuo je kako prije nekoliko mjeseci niko nije mogao predvidjeti ovakvo stanje.

 

- I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svog vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku - naglasio je.  

 

Upitan o hrvatskom Ustavu, tačnije članu 17. o ograničavanju prava Ustavom zbog ratnih okolnosti ili neposrednoj ugroženosti jedinstvenosti države, Milanović je rekao kako je hrvatski Ustav predvidio većinu stanja u kojima se možemo naći te da ga nema potrebe mijenjati.

 

- Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada - predsjednik - zaključio je Milanović.