Milorad Dodik: Srbi nikada više neće biti turska raja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv što će 20. maja u Sarajevu predizborni skup održati turski predsjednik Recep Tayip Erdogan, ali da mu nije jasno zašto Bošnjacima smeta kada u posjetu RS-a dođe neki strani zvaničnik, a ni ne drži miting.

"Turska u BiH drži isključivo stranu muslimanima i daje im finansijsku i svaku drugu pomoć. Mi to ne možemo promijeniti, samo možemo prihvatiti da budemo 'raja' kao što smo nekad bili... E, mi to nećemo! Eto vam vaše Sarajevo, pa u njemu orgijajte sa kakvim hoćete stavovima - mene to ne dotiče", rekao je Dodik. 

On smatra da je odlično što je turski predsjednik najavio da će u okviru kampanje za vanredne izbore u Turskoj održati miting u Sarajevu i ističe da će biti zanimljivo koliko će se ljudi okupiti. 

"Kakva je to farsa da se organizuje miting da bi se navodno okupili Turci koji rade u BiH. Eto, sad ćemo vidjeti koliko ima Turaka u BiH", rekao je Dodik za "Alo".

Dodik je ocijenio da nedavna posjeta Banjoj Luci predsjednice ruskog Savjeta Federacije Valentine Matvijenko najbolje pokazuje koliki je značaj svjetska sila Rusija dala Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

On je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Ruskom Federacijom koja se odvija bez bilo kakvog pritiska. 

Dodik je rekao i da će Republika Srpska raditi na tome da donese svoje zakone o zabrani djelovanja Obavještajne službe BiH, koja "podriva Republiku Srpsku". 

"Zabranićemo rad Tužilaštva i Suda BiH i Sipe na teritoriji Republike Srpske. Mi na to imamo legitimno pravo!", poručio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, bilo bi logično da Republika Srpska i Federacija BiH formiraju komisiju eksperata, koji će izvršiti kontrolu svih fabrika u BiH u kojima se proizvodi oružje, ako se želi prestati sa pričom o povećanoj proizvodnji oružja. 

"Moraju se obići i tajne fabrike i tajna skladišta oružja. Ono što smo čuli od muslimanskih lidera, očigledno je da postoji tajna proizvodnja. Sve fabrike namjenske proizvodnje u Republici Srpskoj su pod kontrolom, a u njihove Fabrike oružja niko ne smije da uđe", rekao je Dodik, ocijenivši da je "to nevažna priča za Mladena Ivanića i one iz Republike Srspke koji sjede u zajedničkim institucijama".