Saudijski ministar: Bit će uhapšeni svi odgovorni za Khashoggijevu smrt

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, govoreći o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, izjavio je u utorak kako je u Tursku upućena ekipa i da će biti uhapšeni svi upleteni u njegovu smrt.

On je, nakon sastanka s indonezijskom kolegicom Retnom Marsudi, održao konferenciju za novinare u Indoneziji, na kojoj je rekao kako je u ponedjeljak, na sastanku s predsjednikom te zemlje Jokom Widodom, razgovarao o Khashoggiju, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je pokrenuta sveobuhvatna istraga o ubistvu saudijskog novinara.

Poručio je kako će istraga otkriti sve činjenice i da će mehanizam koji treba biti oformljen spriječiti ponavljanje sličnog slučaja.

Marsudi je izjavila kako je njena zemlja zatražila transparentnu istragu o smrti Khashoggija.

Govor turskog predsjednika

Marsudi i Jubeir razgovarali su i o bilateralnim odnosima, investicijama, turizmu i trgovini.

Saudijski ministar bi trebao kasnije u utorak napustiti Indoneziju.

I indonezijski predsjednik je u ponedjeljak zatražio transparentu istragu o smrti Khashoggija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je u utorak u turskom Parlamentu u Ankari o dosadašnjim saznanjima koja se tiču ubistva saudijskog novinara.

Kazao je da dosadašnji nalazi turskih istražnih organa ukazuju na to da će Turska nastaviti s istragom tog slučaja.

Erdogan je pozvao vlasti Kraljevine Saudijske Arabije da učine sve što je u njihovoj moći da otkriju istinu o Khashoggijevoj smrti i predlaže da se u Turskoj sudi 15 saudijskih državljana, uhapšenih u Saudijskoj Arabiji i osumnjičenih za umiješanost u ubistvo novinara.