Ministar Burnić u posjeti općinama Sanski Most i Bosanska Krupa (FOTO)

Na poziv predstavnika općine Sanski Most i općine Bosanska Krupa, dana 19. i 20.9.2018. godine, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona mr.Jasmin Burnić, posjetio je ove dvije lokalne zajdnice.

Svrha posjeta navedenim lokalnim zajednicama bila je upoznavanje ministra Burnića sa projekatima iz oblasti zaštite okoliša i energetske efikasnost koji su su/financirani iz namjenskih sredstava ovog Ministarstva. U Sanskom Mostu prvo je upriličena posjeta Osnovnoj školi u Fajtovcima kojoj je Ministarstvo dodijelilo namjenska sredstva u iznosu od 15.000 KM za projekat Poboljšanja energetske efikasnosti zamjenom dotrajalog krova.

Nakon toga upriličena je posjeta općini Sanski Most gdje je sa načelnikom Farisom Hasanbegovićem i njegovim saradnicima obiđeno nekoliko projekata koje je u zadnje dvije godine u ukupnom iznosu od 200.755 KM sufinanciralo Ministarstvo. Radi se o projektima Izgradnje kanalizacione mreže u željezničkom naselju, te Drugoj fazi izgradnje kanalizacione mreže ulica Prvomajska.

U okviru posjete općini Sanski Most, obiđeni su projekti implementirani od strane JP Vodovod i JKP Sana d.o.o. u stečaju, kao i nekoliko nevladinih organizacija čiji su projekti financijski podržani od strane Ministarstva u ukupnom iznosu od 182.680 KM, odnosno u zadnje dvije godine uloženo je od strane Ministarstva nešto više od 398.435 KM.

U općini Bosanska Krupa zajedno sa načelnikom Arminom Halitovićem ministar Burnić upoznao se sa realizacijom tri projekta koja su kandidovana i odobrena od strane Ministarstva. Radi se o projektima: Nastavak konzervacije bedema i kule na starom gradu Jezerski, Sanacija drvenih pješačkih mostova na Malim adama-Zelenim otocima i Sekundarni kanalizacioni kolektor u Ulici Dana nezavisnosti.

U okviru posjete općini Bosanska Krupa obiđena je i Druga osnovna škola koja je iz namjenskih sredstava Ministarstva implementirala Izgradnju centralnog grijanja u Područnoj školi Veliki Badić u iznosu od 20.000 KM, te projekat Poboljšanjem EE do toplije fiskulturne sale u iznosu od 15.000 KM.

Ministar Burnić istaknuo je da mu je posebno zadovoljstvo prisustvovati ovakvim događajima, kada se na licu mjesta može uvjeriti da su financijska sredstva uložena u prave projekte koji imaju za cilj prije svega dobrobit djece, a zatim i šire lokalne zajednice. Također naglasio je okolišni aspekt projekta, jer je sanacijom grijanja i fiskulturne sale smanjeno tzv. rasipanje energije, odnosno dat doprinos zaštiti okoliša kroz smanjenje emisije CO2, kao i to da će se u narednom periodu ostvarit značajne ušteda u budžetu Unsko-sanskog kantona koje se odnose na izdvajanje sredstava za energente.