Ministar Helez obećao redovnu isplatu boračkih naknada u 2012. godini

Home

Ministar Helez obećao redovnu isplatu boračkih naknada u 2012. godini


Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez razgovarao je jučer s predstavnicima boračkih udruženja o prednacrtu budžeta FBiH za 2012. godinu. 

Iako će budžet biti manji, ministar Helez boračkim kategorijama koje primaju naknade obećao je da će u narednih 12 mjeseci one biti redovno isplaćivane.
 
Konkretne cifre

Sa zaključcima ovog sastanka novinari su se trebali upoznati na zakazanoj pres-konferenciji u Vladi FBiH, ali je ona iznenada otkazana. Kako je Helez pojasnio, donesena je odluka da se za sada u javnost ne izlazi s ciframa kada je budžet u pitanju, jer on još nije usaglašen.

Helez nam je je rekao da nije želio da se budžet donosi bez mišljenja udruženja te je zato organiziran ovaj sastanak.
 
- Što se tiče ličnih i porodičnih invalidnina, ne bih želio govoriti o konkretnim ciframa, ali će one za 12 mjeseci biti isplaćene po zakonu uvećano za porast inflacije za prethodnu godinu. To sada mogu obećati - kazao je Helez za "Dnevni avaz".

On je istakao da je budžet smanjen za oko 15 posto u odnosu na raniji. Na upit jesu li onda mogući problemi s isplatama naknada, Helez je rekao da se to neće dogoditi.

Uštede na reviziji 

- One neće biti umanjene. Bit će smanjene plaće. U FBiH je više od 7.000 radnika administracije. Njima će biti smanjene plaće za šest posto i tu se prave uštede, a ne na boračkim kategorijama. Od revizije smo ove godine imali šest miliona KM ušteda, tako da nam naredne godine za lične i porodične invalidnine treba manje 11 miliona KM imajući u vidu da ćemo nastaviti i imati reviziju cijele godine - pojasnio je Helez.     
 
Izet Ganić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, kaže da nije bilo konkretnih dogovora, ali su organizacije uglavnom bile zadovoljne Helezovim obećanjima za 2012. godinu. 

- Upoznati smo sa činjenicom da će biti smanjen budžet. Helez smatra da će se ići na umanjenje plaća, a da naše naknade neće biti dirane. Što se tiče naših potraživanja naknada za sedam mjeseci, jedna trećina planirana je u budžetu za isplatu - kazao je Ganić.

Hrvatska komponenta nema veze s Budimirom

Sastanku su prisustvovali i predstavnici HVO-a. Prema Helezovim riječima, oni daju podršku reviziji korisnika prava boračko-invalidske zaštite. 

- Kazali su mi da nemaju nikakve veze sa Živkom Budimirom, već da se radi o političkim manipulacijama - kaže Helez.

Diskriminacija pri penzionisanju

Almir Tutić iz Saveza demobilisanih boraca FBiH kaže da im je Helez kazao da će do Božića biti isplaćena i posljednja novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti.    

- Tražio sam da se napravi projekcija za Zakon o demobilisanim borcima, jer smo izgubili dvije stavke, a to je penzionisanje i novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti. Već dvije godine ljudi čekaju da odu u penziju i tu je napravljena diskriminacija. Mi tražimo da se uvede borački dodatak, pa makar on bio i pet KM mjesečno - kaže Tutić.

 

avaz

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 11:05

Facebook komentari

Back to top