Ministar policije USK-a negira navode hrvatskih medija: Klasična podvala

Analitičari smatraju da o brutalnosti prema migrantima postoje dokazi raznih medija i međunarodnih organizacija, te da Hrvatska želi svoje postupanje staviti u drugi plan.

Nakon što su hrvatski mediji objavili informaciju o prebacivanju migranata pod pratnjom bh. policije u blizinu granice BiH i Hrvatske, granična policija Hrvatske tvrdi kako se na taj način migranti protjeruju u Hrvatsku. Demanti svega stiže iz MUP-a USK i Ministarstva sigurnosti BiH, dok analitičari smatraju da Hrvatska želi skrenuti pažnju sa brutalnosti koji su počinili migrantima i za koje postoje dokazi i međunarodnih organizacija.

Nova prozivanja na relaciji Hrvatska - BiH. Hrvatski mediji objavili su navodni video organizovanog prebacivanja migranata pod pratnjom bh. policije prema kampu Vučjak nadomak granice sa Hrvatskom.

"Čujemo da ima još takvih snimki i događaja, gdje se grupe od po stotinjak migranata, organizirano od strane policije de facto protjeruju u Hrvatsku odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp", kazao je načelnik Uprave za granicu Hrvatske Zoran Ničeno.

Improvizirani kamp Vučjak nalazi se sedam kilometara od granice sa Hrvatskom. Na optužbe hrvatske policije odgovara ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekavši da se susjedi napadom žele odbraniti od nasilja i torture koje, kako kaže, vrše prema migrantima. Traži i objašnjenje od Hrvatske.

"Kako oni da objasne činjenicu da su u dva slučaju pucali na kombi u kojem su se nalazili migranti i u jednom slučaju su povrijedili dvoje djece? Sada da bi pokušali da preokrenu čitavu tu stvari da skinu fokus sa pažnje i osuda koje zato trpe, ne samo u regionu, nego i Europske unije taj teret da prevale na BiH", naglasio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, prenosi N1.

U vezi spornog videa, oglasio se i ministar MUP-a USK Nermin Kljajić koji negira navode hrvatskih medija:

"To aposlutno nije tačno. Taj video koji je prikazan je samo prebacivanje migranta do prihvatnog centra Vučjak. Takve informacije su klasična jedna podvala. Ja apsolutno, odgovorno mogu da tvrdim da ministarstvo u tome ne sudjeluje."

Hrvatska očigledno ne želi da sudjeluje u rješavanje problema, tvrde naši sagovornici. Početkom mjeseca, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je hrvatske dužnosnike da "petljaju i lažu" i optužio hrvatske policajce da nezakonito upadaju na teritoriju BiH:

"Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto što traže ispriku zbog laži u koje su se zapleli njihovi dužnosnici neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj Krajini."

Analitičari smatraju da o brutalnosti prema migrantima postoje dokazi raznih medija i međunarodnih organizacija, te da Hrvatska želi svoje postupanje staviti u drugi plan.

"Smatramo da je to jedan način namjernog skretanja pažnje, s druge strane o tome da kako se državna politika Hrvatske odnosi prema migrantima i određenoj situaciji. I svi ti određeni prikriveni desničarski stavovi se ogledaju u posljednjim stavovima hrvatske sekretarice i ambasade u Njemačkoj. Mediji su moćan alat, optužbe da li su tačne nije se do sada tako ispostavilo, odnosno nije dokazano", kazala je Anesa Agović direktorica centra Global Analitika.

Dok traju provjere brojnih dojava, milioni eura iz Europske unije za pomoć migracija čekaju zbog toga što institucije BiH nemaju konsenzus po tom pitanju, a novac se transferiše međunarodnim organizacijama koje taj novac ne koriste precizno i transparetno, tvrde iz ministartsva sigurnosti.