Ministarstvo vanjskih poslova: Nekorektna postupanja prema Crnoj Gori moraju prestati

.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije istaklo da su lažni navodi da je riječ o maltretiranju

 

Povodom sinoćnjeg grubog postupanja policije Srbije prema sinu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, prilikom razgovora sa Oliverom Stamenkovićem, otpravnikom poslova u Ambasadi te zemlje u Podgorici, ponovljen je stav izrečen već više puta nakon iskustava naših poslanika na državnoj granici Srbije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Morale napustiti Beograd

- Poslije neprijatnosti kćerki premijera Krivokapića koje su već jednom, iz sigurnosnih razloga, morale napustiti Beograd, dogodilo se da je njegovog sina, iako je riječ o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore, Policija Srbije pretresala potežući čak i oružje, te pravdajući svoj postupak naredbom, postupila na krajnje grub način - tvrde u MVP-u, prenosi CDM.

Iz Ministarstva vanjskih poslova, dodaju, i ovoga puta izražava veliku zabrinutost i apeluje da ovakav odnos srbijanskih vlasti, zemlje koju smatramo prijateljskom i sa kojom želimo najbolje odnose, odmah prestane.

- Nakon stava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da su lažni navodi da je ovdje riječ o maltretiranju, te da su u ovom slučaju postupali profesionalno i u skladu sa zakonom, mi i ovoga puta želimo da vjerujemo da je po srijedi bila “neophodna provjera”, kako je to saopćeno - navodi se u saopćenju MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova izražava nadu

Ministarstvo vanjskih poslova izražava nadu da će državni organi Srbije osim objašnjenja koja nisu izostala ni prilikom prethodnih neprijatnosti, ovoga puta pokazati iskrenu i stvarnu volju da se ovakvi postupci ostave u prošlosti i da djelima pokažemo da možemo imati puno povjerenje jedni u druge.

- Želimo da vjerujemo da građanima i jedne i druge države, pa bili oni štićene ličnosti ili poslanici, ako ne postoji razlog za suprotno činjenje, možemo garantovani jednak tretman i puno uvažavanje. U to duboko vjerujemo jer građani obje zemlje to zaslužuju, jer vjeruju u prijateljstvo i najbolje namjere. Naravno, komunikacija sa vlastima Srbije sa naše strane biće nastavljena, u dobroj vjeri da se sinoć dogodio veliki propust, a ne još jedno nekorektno postupanje prema našim državljanima, ili poruka Vladi ili premijeru - zakljuluju u MVP-u.