Ministre,gdje je strategija za mlade?

Home

Ministre,gdje je strategija za mlade?


Na prijedlog vijećnice Anise Bašović Čengić danas je Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo zaključak o pristupanju izradi nove Strategije za mlade u Općini Stari Grad Sarajevo za period 2018.-2022.

Inicijativa je upućena kako bi se pravovremeno djelovalo, s obzirom da je aktuelna Strategija za mlade usvojena za period 2012.-2017. Ovaj dokument je od strateške važnosti kako bi se pokazalo i potvrdilo da je Općina Stari Grad Sarajevo opredijeljena za podršku mladim osobama.

Zakon o mladima je usvojen još 2010.godine, prema tom Zakonu i kantoni i lokalne zajednice su bile dužne donijeti strategije za mlade na svom nivou. Kanton Sarajevo to, nažalost, još uvijek nije učinio.

"Aktuelni ministar obrazovanja i nauke očito zaboravlja da je ujedno i ministar za mlade osobe u našem kantonu. Ulazimo u treću godinu mandata ove Vlade koja je još uvijek u fazi radnih grupa kada je u pitanju strategija za mlade. Vladi Kantona općine mogu poslužiti kao primjer, očito ovoj vlasti mladi nisu prioritet, što najbolje pokazuju podaci o odlasku mladih iz BiH", istakla je Anisa Bašović Čengić.

Izvještaj o realizaciji aktuelne Strategije i prijedlog nove strategije za mlade u Općini Stari Grad Sarajevo očekuje se početkom naredne godine.

Objavio: Tue, 30/05/2017 - 15:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top