Mirza Hajrić: Napadač slušao četničke pjesme u kojima se spominje Karadžić

Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, koja pokriva i Novi Zeland za N1 je govorio o terorističkom napadu koji se dogodio u gradu Christchurchu, gdje je naoružani napadač ubio najmanje 40, a ranio više od 20 osoba.

Muškarac je svoj smrtonosni pohod po džamijama navodno snimao i snimku objavio na društvenim mrežama, prenose agencije. 

Hajrić je za gledatelje N1 objasnio šta se nalazi na snimku kojeg je napadač snimao tokom terorističkog čina.

"Nemamo jasne informacije da li neko od ubijenih i povrijeđenih iz BiH. Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine je što je ubica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom direktnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se pominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbi koji se nikoga ne boji, i spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti", kazao je Hajrić za N1.

Kako je naveo, napadač je imao kameru na kacigi dok je vozio i slušao je tu pjesmu.

"To je nešto što je zaista nevjerovatno", naveo je amabasador BiH u Australiji.

"Snimak imam, grozan je. Pokazuje ubistva makar 20 ljudi. Radio je direktni prenos ubistva. Prikazuje vožnju, GPS upravlja do adrese gdje će izvršiti zločine. Puške su išarane nekim porukama protiv imigranata, muslimana, islama. Tokom te vožnje sluša srpsku nacionalističku pjesmu 'Karadžiću povedi Srbe svoje koji se nikog ne boje' što je izuzetno zbunjujuće", rekao je Hajrić u javljanju za Novi dan N1 TV.

"Uzima puške i ubija desetine ljudi. Snimak je užasan. Jednostavno ne možemo sebi da dođemo, iako smo nažalost u istoriji Bosne i Hercegovine svjedočili takvim scenama. Ponovo nam se vraćaju slike Srebrenice i maskara", izjavio je Hajrić.

On je rekao da su do sada uhapšene tri osobe, među kojima je i osoba sa snimka, a zadržana je i jedna žena.

"Nije isključeno da je bilo još ljudi uključenih. Stručnjaci kažu da se radi o akciji koja je morala uljučivati više ljudi. U ovom momentu znamo da su četiri osobe zadržane", poručio je Hajrić.

Stanje je vanredno, potvrdio je Hajrić, kazavši da se očekuje da će sigurnosne snage Novog Zelanda u narednih 50 sati pronaći nove detalje oko terorističkog napada.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da je pucnjava u dvije džamije u gradu Christchurch dobro planiran teroristički napad.

Ardern je rekla da je u dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno 40 ljudi, a više od 20 povrijeđeno. Ranije je istakla da se čini da je među stradalima najviše migranata i izbjeglica.

“Jasno je da se ovo može opisati samo kao teroristički napad. Iz onoga što znamo čini se da je dobro isplaniran“, rekla je Ardern.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac, te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije.