Misteriozni reljefi u kamenu, zbunjuju arheologe

Home

Misteriozni reljefi u kamenu, zbunjuju arheologe


Misteriozni reljefi u kamenu, uklesani prije više hiljada godina, koji su nedavno otkriveni ispod Jerusalema i dalje zbunjuju arheologe.Izraelski radnici koji su otkopali kompleks soba uklesanih u stijenu u najstarijem dijelu grada nedavno su pronašli tri isklesana simbola "V" jedan pored drugog na podu jedne od soba.

Ko ih je isklesao i zašto, za sada je misterija, prenosi Tanjug.

Arheolozi koji rade na iskopini toliko su zbunjeni otkrićem da nisu u mogućnosti čak ni da predlože neku teoriju, rekao je Eli Šukron, jedan od dvojice direktora iskopavanja.

- Znaci su veoma čudni i veoma intrigantni. Nikada nisam video nešto slično - rekao je on.

Reljefi su pronađeni na lokalitetu poznatom kao Davidov grad, politički osjetljivoj iskopini u palestinskom dijelu grada koju vode izraelski arheolozi i koju finansira nacionalistička jevrejska grupa. Prostorije su iskopane kao dio istraživanja utvrđenja oko Gihon izvora, jedinog prirodnog izvora vode u drevnom gradu.

Moguće je da su znaci načinjeni prije 2.800 godina i da su bili dio drvene strukture koja je stajala na tom mjestu, a možda su imali i neku svoju svrhu - poput ritualne funkcije. Arheolozi, uglavnom, kada se nađu licem u lice sa nekim neobičnim predmetom mogu makar da pretpostave njegovu prirodu, ali u ovom slučaju niko, uključujući i spoljne saradnike, nema ideju o čemu se radi.

Slična oznaka već je jednom pronađena na istom nalazištu. Na mapi ekspedicije od prije jednog vijeka, koju je predvodio britanski istraživač Monegju Parker i koji je tražio izgubljena blaga Jevrejskog hrama u Jerusalimu u periodu 1909-1911. godine, nalazi se i nacrtano "V" u jednom od podzemnih tunela. Savremeni arheolozi još nisu otkopali tu oblast.

Keramički ostaci pokazuju da su sobe poslednji put korištene oko 800 godine prije nove ere, kada su judejski kraljevi vladali Jerusalimom. U to vrijeme sobe su, kako se čini, bile ispunjene kamenjem kako bi podržavale odbrambeni zid.

Za sada se ne zna da li su prostorije izgrađene u to vrijeme ili vijekovima ranije. Takođe se ne zna ni svrha cijelog kompleksa. Prave linije zidova i nivelisani podovi pružaju dokaze o pažljivoj izgradnji, a i sove su locirane u blizini najvažnijeg mjesta u gradu - izvora - što navodi na zaključak da je kompleks bio od izuzetnog značaja.

Neobično otkriće u sobi pored one sa čudnim oznakama - kamen poput nadgrobnog koji je ostavljen da stoji i kada je soba zatrpana - moglo bi da pomogne u rješavanju zagonetke.

Takvo kamenje korišteno je na starom Bliskom istoku kao mjesto rituala ili kao memorijal precima, tvrde arheolozi. Kamen je ostatak paganskih vjerovanja koje su izraelski sveštenici željeli da iskorjene. To je, takođe, prvi kamen takve vrste koji je pronađen netaknut u Jerusalimu.

Ritualni kamen ne znači, međutim, da je cijeli kompleks bio hram. Moguće je i da je kamen služio kao oznaka mjesta rezervisanog za tu vrstu obreda. Budući da stručnjaci nisu u stanju da smisle teoriju o urezima, cijeli arheološki tim objavio je na Facebooku fotografiju ureza i zatražio prijedloge. Predlozi su išli od "sistema za drvene ploče koje su držale neki drugi predmet" do kalupa u kojima se topio metal, egipatskih ili starohebrejskih slova do "simbola za vodu, naročito jer je blizu izvora".

Iskopavanje u Davidovom gradu je najpoznatija i politički najosetljivija arheološka ekspedicija u Svetoj zemlji. Nazvano po kralju za koga se veruje da je vladao ovim mjestom prije 3.000 godina, lokalitet se nalazi u današnjem istočnom Jerusalimu koji je 1967. godine okupirao Izrael. Palestinci žele baš taj dio grada za svoj glavni grad.

Iskopavanje finansira jevrejska ordanizacija Elad koja, takođe, pomaže i preseljenje jevrejskih porodica u to palestinsko predgrađe, kao i u ostale dijelove istočnog Jerusalima kako bi spriječili bilo kakvu buduću eventualno podjelu grada.

Palestinci i pojedini izraelski arheolozi kritikovali su iskopavanja tvrdeći da se previše fokusira na jevrejsku prošlost, što arheolozi koji rade na iskopavanju demantuju.


(Vijesti.ba)

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 17:48

Facebook komentari

Back to top