Mještani bihaćkog naselja Ružica protestvovali zbog izgradnje GSM-bazne stanice

Mještani bihaćke mjesne zajednice Ružica jučer su se okupili kako bi protestvovali protiv početka izgradnje GSM-bazne stanice u svom naselju, strahujući za svoje zdravlje usljed zračenja ovih uređaja.

Iz Bh Telecoma kontinuirano rade na poboljšanju kvaliteta GSM usluge i u tom pravcu redovno postavljaju nove bazne stanice. Ali mještani ove mjesne zajednice ističu kako je postavljanje takve jedne u samom naselju, štetno po zdravlje građana, zbog čega oni već nekoliko godina ne dozvoljavaju izgradnju antenskog repetitora za mobilnu telefoniju, zbog toga što - kako kaže Safet Čelebić, član Savjeta mjesne zajednice - strahuju za svoje zdravlje.

-U prvom tom momentu, tu su bili određeni protesti, mi smo prikupili peticiju i mještani su bili protiv toga. Oni su nakon sudskog spora dobili zabranu međutim ponovo su pokrenuli proceduru i tvrde da ponovo imaju svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju tog objekta, ali mještani to ne dozvoljavaju i zato su se ponovo okupili.- kaže Čelebić

BH Telecom je od Kasima Dizdarića kupio parcelu na kojoj namjerava graditi antenski repetitor, no kako Dizdarić kaže, prilikom kupovine nisu mu kazali da će tu graditi antenski repetitor već centralu za fiksnu telefoniju.

Građani MZ Ružica insistiraju da se ovaj problem riješi tvrdeći kako ovdje ne može biti GSM-bazna stanica koja ugrožava zdravlje stanovništva