fbpx Mještani Ljubijankića iz dijaspore grade šehidsko turbe

Mještani Ljubijankića iz dijaspore grade šehidsko turbe

Home

Mještani Ljubijankića iz dijaspore grade šehidsko turbe


Na ovom spomen-obilježju naći će se imena, šehida ovoga kraja, među kojima i dr. Irfana Ljubijankića, bivšeg ministra vanjskih poslova R BIH koji je svoj život za slobodu domovine položio u helikopterskoj nesreći iznad okupiranog područja Slunjskih brda u Republici Hrvatskoj.

2.maja – Šehidima, poginulim braniocima cazinskog džemata i mjesne zajednice Ljubijankići, uskoro će biti izgrađeno i svečano otkriveno šehidsko turbe u dvorištu tamošnje džamije.

Na ovom spomen­obilježju naći će se imena, šehida ovoga kraja, među kojima i dr. Irfana Ljubijankića, bivšeg ministra vanjskih poslova R BIH koji je svoj život za slobodu domovine položio u helikopterskoj nesreći iznad okupiranog područja Slunjskih brda u Republici Hrvatskoj.

Na inicijativu mještana predvođenih Hamdijom Ljubijankićem, zaposlenim u Austriji, u cazinskom džematu Ljubijankići kod džamije prošle godine je otpočela izgradnja šehidskog spomen­obilježjima poginulim borcima ove mjesne zajednice ali i onima koji su porijeklom iz ovog kraja, a poginuli su odbrani Republike Bosne i Hercegovine.

Na ovom spomen­obilježju naći će se imena šehida, među kojima i dr. Irfana Ljubijankića, bivšeg ministra vanjskih poslova R BIH koji je svoj život za slobodu domovine položio u helikopterskoj nesreći u visokoj državnoj delegaciji iznad okupiranog područja Slunjskih brda u Republici Hrvatskoj.

"Imam obavezu prema ovim momcima, pošto sam ih stimulisao u ratu, donosio im sredstva iz zapadne Evrope, novčana sredstva,a sve kako bi se oduprli baš na ovim prostorima autonomiji. Osjetio sam se dužnikom pa sam pokrenuo ovaj projekt. Lokacija je kakva­takva", kaže Hamdija Ljubijankić, mještani Ljubijankića i inicijator izgradnje spomen­obilježja.

U izgradnju ovoga šehidskog turbeta bit će uloženo nešto više od četrdeset hiljada KM od kojih su najviše sredstava do sada uložili mještani Ljubijankića koji žive izvan granica BIH.

Do sada su u izgradnju uložili jedanest hiljada maraka a novčanim prilozima pomogli su i mještani koji svakodnevno žive u Ljubijankićima. Spomenobilježje bi trebalo biti izgrađeno i svečano otkriveno, drugog dana Bajrama, na Dan šehida.

Vlada USK­a podržala je inicijativu mještana MZ Ljubijankići o izgradnji šehidskog spomen­obilježja, koje je prošle sedmice obišao premijer Husein Rošić s ministrom građenja Jasminom Burnićem i skupštinskim poslanicima Alminom Handanagićem i Ekremom Prošićem, te obećao kako će Vlada putem granta za šehidska obilježja planirati sredstva kojim bi sufinancirali ovaj projekt i izgradili ovo spomen­obilježje.

 

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 07:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top