Mještani žele izbaciti “agu” iz naziva banjalučkog sela

Mještanin Mirkan Zeljković, ispričao je pomenutom listu da je njegov rodni kraj prije dolaska Turaka nosio naziv Ponikne i Podčemerje jer je smješteno ispod planine Čemernice

Mještani Aginog Sela pokrenuće inicijativu za promjenu naziva ovog naselja jer ne žele da ih to ime sjeća na period turske vladavine, koji je, kako su rekli, bio poguban po srpsko stanovništvo u tom kraju.

Predsjednica Savjeta MZ Agino Selo Borka Radonjić, rekla je za “Glas Srpske” da inicijativu još nisu uputili Gradskoj upravi, ali planiraju tokom ove godine, čim usaglase prijedlog novog imena sela.

Nekoliko puta podnosili smo zahtjev za promjenu imena, ali smo dobijali negativan odgovor. Islamska zajednica nije se slagala s našim prijedlogom, a nismo naišli ni na podršku međunarodne zajednice i visokog predstavnika. Smatramo da su ove godine stvoreni bolji uslovi za pokretanje tog pitanja”, rekla je ona.

Dodala je da će prijedlog biti podnesen Skupštini Grada Banjaluka i Gradskoj upravi, a mještani se ovaj put nadaju pozitivnom odgovoru.

Prvi koji je istraživao istoriju ovog kraja i ponovo aktuelizovao pitanje promjene imena Aginog Sela je istoričar Rade Udovčić, koji je ovoj temi posvetio monografiju “Od Kozjaka do Čemernice”.

“Selu bi mnogo ljepše pristajalo ime Radovo, da se narod raduje što je pored svih patnji i stradanja opstao i ostao u njemu. Zašto da nazivom Agino Selo čuvamo uspomenu na age i begove kao da su nam rod rođeni, a ne crni eksploatatori i surovi gospodari”, upitao se Udovčić.

Mještanin Mirkan Zeljković, ispričao je pomenutom listu da je njegov rodni kraj prije dolaska Turaka nosio naziv Ponikne i Podčemerje jer je smješteno ispod planine Čemernice.

On se nada da će se ovaj naziv i vratiti, piše Fokus.ba.

Njegova komšinica Zorka Zeljković dodaje da bi selo trebalo da se zove po nekom od boraca koji su živote izgubili u odbrani rodne grude.

“Mladi ljudi koji su vezani ljubavlju za zavičaj, pokrenuće ovu inicijativu ponovo. Treba da se vraćamo korijenima, čuvamo tradiciju i istoriju da bi nam bilo bolje”, kaže Zorka.

Slaviša Antonić ispričao je da su tokom rata iz ovog sela poginula tri Gorana, te da bi selo trebalo da se zove Goranovo, dok njegova majka kaže da bi naziv trebalo da bude Novo Selo, kako bi tim imenom označini novi početak.

Koliko su mještani oduševljeni inicijativom o promjeni imena svjedoči Svetko Zeljković, koji je kazao da bi potpisao i sto dokumenata ako treba samo da bude riješeno ovo pitanje.

Do sada smo predali desetak zahtjeva, ali se nije smjelo ili nije moglo promijeniti ime. Svaka čast Radi Udovčiću što je opet pokrenuo ovo pitanje. Nadamo se da neće biti velikih troškova u vezi sa dokumentacijom. Turci su ovdje vladali mnogo godina, činili svakakve zulume i nasilja i ne želimo više da nazivom našeg mjesta čuvamo sjećanje na taj ružni period”, rekao je Svetko.