Mladi izliječeni od raka poručili: Rak nije kraj!

Home

Mladi izliječeni od raka poručili: Rak nije kraj!


Djeca izliječena od raka i članovi Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ danas su na Trgu djece Sarajeva prolazncima dijelili leke i zlatne vrpce povodom akcije „Budimo zlatni“, čiji je cilj da se podigne sviojest javnosti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci. 

Članica i volonterka Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“Advija Džombas je navela da u FBiH godišnje od raka oboli do 60 mališana.

- Želimo poručiti svima da rak nije bauk i da o tome više razgovarati. Sa pomenom raka ne smijemo da pomislimo na kraj, jer je rak kod djece izlječiv. Danas je uspjeh izliječenja veći nego ranije, gotovo 80 posto mališana se uspješno izliječi – rekla je ona.

Za Fuada Halilovića, 21-godišnjaka iz Zenice, rak nije bauk. On je sa devet godina obolio od težeg oblika akutne mijeloične leukemije. Liječio se tri godine i danas govori o svojim iskustvima.

- Jeste bilo teško i meni i mojim roditeljima, ali ustrajnom borbom i velikom željom izliječio sam se. Roditelji su bili moja podrška, stalno su me gurali naprijed, da se borim. Mnogi misle da nakon izliječenja živimo posebnim tempom, ne, mi živimo sasvim normalno kao i drugi. To je bolest za koju postoji lijek – kazao je Halilović..

 

(Izvor: Avaz)
 

Objavio: Sat, 23/09/2017 - 14:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top