Mladića nisu napali migranti, nego navijači FK Sarajevo

Nakon što je otac maloljetnika medijima ispričao da su njegovog sina H. A. u ulici Halida Kajtaza 3. maja napali migranti, razbivši mu lobanju, ovaj slučaj dobio je epilog. Odmah nakon napada, na društvenim mrežama krenula je hajka protiv migranata, ali slučaj koji su od početka pratile nelogičnosti, zapravo je ishod navijačkih obračuna.

Kako su za TV1 potvrdili iz Uprave policije, mladiću su lobanju razbili navijači, vjerovatno Sarajeva, a on je bio navijač Željezničara.

Brojne nelogičnosti

Prva nelogičnost je što policija na terenu nije pronašla tragove krvi, te što nije poznat identitet čovjeka koji je momka navodno spasio od migranata. Nije logično ni to što je njegov otac, iako nije bio tu, do detalja opisao, ispostaviće se, netačan napad. On je 4.5. za portal Klix. ba rekao da je njegov sin, H.A. “Krenuo prema kući oko 19 sati (3.4.2019.) od Željezničke stanice prema tunelu Ciglane. Tu su mu sprijeda prišla dva migranta i uhvatila ga za bubreg torbicu koju je nosio. Tražili su mu pare, a onda su mu s leđa prišla još dvojica i počela mu roviti džepove. Udarili su ga šipkom u glavu. Jedan čovjek se zaustavio s automobilom, pomogao mu i odvezao ga u Hitnu pomoć. Ja sad tragam za tim humanistom da mu se zahvalim”, rekao je, prenosi Oslobođenje.ba.

Nakon toga, po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici kantonalnog MUP-a pokrenuli su istragu protiv N.N. lica, a kako je otac ranije rekao momak su napala četiri migranta. Momak je operisan, pa policijski službenici danima nisu mogli s njim razgovarati. Nezvanično, on je prizano da je povrede zadobio od navijača Sarajeva, a to je policiji rekao i njegov otac, koji je to tek naknadno saznao, kažu iz Uprave policije KS. Osim njega, i drugovi koji su bili sa njim su priznali da je H.A. povrede glave zadobio od navijača Sarajeva na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Obračuni navijača

Među sarajevskim navijačima FK Sarajevo i FK Željezničar već dugo nije bilo obračuna, barem ne onih poznatih javnosti, međutim u posljednje vrijeme to se promijenilo. Još jedan napad nezvanično se dogodio na Alipašinom Polju u ulici Trg Solidarnosti gdje je napadnut jedan od vođa navijača FK Sarajevo. Nezvanično saznajemo da su napad izveli navijači FK Željezničar.

Ovo bi mogla biti dobra lekcija medijima i građanima, da ne donose zaključke prije okončanja istrage, a ovo je još jedna primjer širenja ksenofobije i huškanja, a svakako i davanja lažnih informacija.