Mnogo pitanja visi u zraku: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Samira Halkića

Austrijska policija je u petak uveče uhapsila 34-godišnjeg Albanca pod optužbom za ubistvo državljanina BiH Samira Halkića i ranjavanje Halkićevog sina Dženisa u Salzburgu.

Nejasno je da li će protiv Albanca biti podignuta optužba za ubistvo jer policija nije dala ocjenu šta je pokazalo ispitivanje koje se oteglo do ranih jutarnji sati u subotu. Neki austrijski mediji iznose špekulacije da uhapšena osoba možda i nema veze s ubistvom.

"U interesu istrage ne možemop dati više informacija", rekla je glasnogovornica policije Verena Rainer.

Mjesto hapšenja i način na koji su kriminalisti došli do osumnjičenog se ne spominje iz taktičkih razloga, baš kao što policija ne govori da li je ključni detalj bio objavljeni foto-robot osumnjičenog.

Prošlog vikenda, prolaznik u Salzburgu otkrio je 9-milimetarski pištolj marke Glock, ali forenzička istraga nije dala odgovor na pitanje da li je to oružje korišteno u ubistvu Samira Halkića.

Podsjetimo, 4. juna navečer, ispred puba na Ignaz-Harrer-Strasse u Salzburgu, došlo je do sukoba između 24-godišnjeg Dženisa Halkića i izvjesnog Albanca, prenosi Radiosarajevo.

Halkić je slavio rođenje djeteta kada je došlo do sukoba s Albancem u koji se uključio i Dženisov otac Samir Halkić. Sukob je eskalirao, a Albanac je izvadio pištolj i ispalio dva hica od kojih je jedan ubio Samira Halkića, a drugi ranio Dženisa Halkića.