Mogu nas samo na tabutima odavde odnijeti

Home

Mogu nas samo na tabutima odavde odnijeti


Nakon onog rata, došli generali Titu, i pitaju šta prvo treba uraditi. A on im kaže: "Odmah donesite borački zakon! Kod nas je to posljednje."

Četvrtog jula u Zenici će biti održan mirni skup podrške demobilisanim borcima koji su, evo, danas, već 22. jutro dočekali pred zgradom Vlade Federacije BiH, ne odustajući od prvobitno izrečenih zahtjeva, kojima traže, prije svega, koliko-toliko dostojanstven život.Ovo što je sada njihov život, ne vrijedi ni pare, piše Edina kamenica za portal Oslobođenje.

"Nekima dopunjuju nas borci, a jedan od njih dobacuje: "Ovi koji su došli prvi, ovo je 26-ti dan",

"Najvjerovatnije će Zeničani, nakon protesta, 4. jula doći u Sarajevo."

Enver Kadić ističe da ne odustaje od najavljene tužbe protiv Šerifa Patkovića, visokog boračkog funkcionera, koji je izrekao o njemu više neistina, pa i tu da je Enver obična pobjegulja, došla iz Njemačke.

"Da mi se makar izvinuo. Ni to nije učinio.Tri advokata su mi se javila da me besplatno zastupaju" ,kaže Enver.

Tražimo minimum

"Mogu oni širiti kakve god hoće laži o nama, ali mi odavde, dok ne ostvarimo svoja prava, ne idemo. Nas 230 iz Novog Travnika smo se zarekli da nas mogu samo na tabutima odnijeti" ,govore Sead Sulejmanović i Hamdo Petak, objašnjavajući da je to što traže minimum:
 

"Želimo da se konačno uspostavi registar, pa da se tačno zna ko je bio a ko nije bio borac, a ne da se manipuliše time" ,ističe Ekrem Alatić.


Novčana naknada, što je drugi njihov zahtjev, u iznosu od 326 KM za vrijeme dok su nezaposleni, u prosjeku bi, zapravo, iznosila 144 KM.
 

"Uz borački dodatak, to bi bilo ukupno najviše 200 miliona KM, a ne tri puta više, čime neki mašu, kako bi naše zahtjeve odbacili u startu" ,kaže Kadić, dodajući da bi borački dodatak sljedovao svim bivšim borcima.


Slijedi sjećanje na Titovo doba.
 

"Nakon onog rata, došli generali Titu, i pitaju šta prvo treba uraditi. A on im kaže:odmah donesite borački zakon! Kod nas je to posljednje" ,ističu sagovornici na Trgu slobode, kako su sami prozvali prostor ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su razapeli svoje šatore.


Sinoć je sitna kiša dobovala po njima. Ali, jedno je kada ova pada po krovu, a drugo, po platnu.Tuga. Usred glavnog bh. grada, u 21. vijeku, koji grabi, u danima kada mnogi razmišljaju, da li tura Maroko ili tura Kuba. Dok smo pričali s nekima od bivših boraca, vidimo, pojedinci još spavaju.

"Noćas su dežurali", objašnjavaju sagovornici, ne bez malo ponosa napominjući da se nije dosad desio nijedan incident na ovoj teritoriji, kojom oni gospodare, a bez vođe, tvrde.

"Ipak nas je Čampara nazvao teroristima! Njemu neka je na čast" ,ogorčen je jedan bivši demobilisani borac.

Kadić negira da traže ukidanje boračkih udruženja.
 

"Zahtjevamo ukidanje njihovog finansiranja, jer su upravo pare koje se nekima od njih dodjeljuju postale izvor razdora među borcima, i sredstvo manipulacija" ,napominje Kadić, a u razgovor se uključuje Jasmin Spahić. Dovoljan je pogled na njegovo lice i glavu da se shvati kakvo je teško ranjavanje doživio.Kako je samo ostao živ, to se jedino pitamo.

S šipkama u rat

Zgroženi smo zaista kada kasnije vidimo u njegovoj knjižici da je taj invaliditet procijenjen samo s 20 procenata. U parama to vrijedi 40 KM. Jasmin je, zajedno s ocem i bratom u ratu bio pripadnik Sarajevske gardijske brigade, a nakon ranjavanja oca, koji je, s šipkama u nogama nastavio ratovanje, (I dobio poslije od Mahmuljina plaketu za hrabrost) mogao se povući na mirniji položaj. Tada 20-godišnji Jasmin je, međutim, otišao u Krajinu, i u Sanskom Mostu, 1995., u jednoj od ključnih posljednjih bitaka za odbranu BiH, bio gotovo nasmrt ranjen.

"Imam dvije kćerke, od 14 i od 11 godina, imam suprugu i ovih 40 KM, od čega mi se dvije marke odmah odbiju za članarinu, pa ja, zapravo, mogu podići s automata samo 30 KM" ,kaže  mršavi Jasmin, navlačeći kačket na glavu.

Ostala je u očima slika te glave.Hmmm. Dvadeset procenata!Taj, što je procjenjivao, vidi li on dobro?Je li on dobro, onako, u cjelini?

Hamdija Krnjić odmahuje rukom i pokazuje na zgradu Vlade:"Mučitelji, s američkim standardom su s onu stranu zida, a mi, mučeni, s etiopskim standardom, smo ovdje."Tačnije, dio njih, mučenika je tu. Eto, samo iz SBK 424 bivša demobilisana borca su tipični socijalni slučajevi.

"Vadim krv da bih dobio makar nekakvu pogodnost.Pa, stvbarno nas ova drtžava ponižava" ,jedan bivši borac maše glavom. U očima vidimo suze.

To su, osjećamo, suze bijesa.

 

(Izvor:hayat.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 01/07/2017 - 15:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top