MONOGRAFIJA 5. KORPUSA ARMIJE RBIH: SLOVO O JEDNOM VREMENU

Promocijom Monograje Petog armijskog korpusa, sinoć je završeno obilježavanje 26. godišnjice formiranja Armije R BiH. U izradi ovog važnog svjedočanstva o herojskoj borbi „Sile nebeske“, učestvovao je tim ljudi na čelu sa generalom Fadilom Hasanagićem, načelnikom Ratnog štaba Petog korpusa.

Radi se, kako je kazano, o naučnom djelu koje odslikava herojski ratni put Petog korpusa, ali koje će također dati odgovore na mnoga pitanja iz ratnog perioda. Izrada monograje trajala je godinu i po dan.

Uvodnu riječ na sinoć održanoj promociji imao je general Fadil Hasanagić, ratni Načelnik štaba Petog korpusa, prvi čovjek tima za izradu monografije.

Čestitajući Dan Armije BiH, istakao je da knjiga, koja je nakon 18 mjeseci ugledala svjetlo dana, govori istinu o Petom korpusu Armije RBiH i narodu tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Monografija bilježi činjenice iz ratnog perioda, kaže Hasanagić, u kojem su narod i njegova „Sila nebeska“ uz velike žrtve i herojsku borbu uspjeli ne samo opstati, već i poraziti svoje neprijatelje.

Istakao je kako je monografija ispisana na više od 700 stranica, sa 215 dokumenata, 286 fotografija koje dopunjuju dokumente, veliki broj tekstova hrabrih ratnih novinara, te 5500 imena svih onih koji su na bilo koji način učestvovali u pripremi i odbrani Okruga Bihać.

Monografija je rađena u osam dijelova, u kojima je opisana agresija na Okrug Bihać, period organizovanja otpora, formiranje brigada i Petog korpusa, pokušaj secesije, odnosno formiranje tzv. "AP ZB", izvođenje borbenih dejstava, te zadnji osmi dio koji je rezervisan za borce i starješine Petog korpusa.

Tokom ovog skupa, između ostalih, biranim riječima obratili su se generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković, ratni komandanti 5. Armijskog korpusa, te Husein Rošić premijer USK.

Promotori i recenzenti monografije bili su prof. dr. Emin Mesić i akademik Mujo Demirović. Početni tiraž je 500 primjeraka, od kojih će 2/3 biti podijeljeno ustanovama i institucijama.