Moon: Političari da ne podrivaju pravnu državu

Home

Moon: Političari da ne podrivaju pravnu državu


BANJA LUKA - Politički lideri u BiH treba da se manje fokusiraju na retoriku koja podriva pravnu državu, a više na davanje političke i finansijske podrške sudovima i tužilaštvima, ukazao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon. “BiH zaslužuje jako, nezavisno i efikasno pravosuđe na svim nivoima i putem Projekta razvoja pravosudnog sektora mi našim partnerima u BiH osiguravamo tehničku pomoć da biste napredovali u ključnim reformama", naglasio je ambasador Moon. 


On je danas u Tužilaštvu uručio računarsku opremu i certifikate za devet tužilačkih ureda koji su učestvovali u programu unapređenja u okviru Projekta razvoja sektora pravosuđa (JSDP) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Ponovio je da vlada njegove zemlje ostaje opredijeljena da pomogne ostvarenju obimne reforme pravosuđa u BiH u narednim godinama i da će njene aktivnosti pomoći BiH da provede najnovije preporuke strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH. 

Moon je ukazao i da dobro vođenje pravosudnih institucija garantira njihovu nezavisnost i efikasnost, što je preduvjet za pristupanje BiH Evropskoj uniji i nešto što građani BiH zahtijevaju i zaslužuju. 

Putem prethodnih projekata u sudovima su, kaže, provedene važne reforme, ojačano Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ministarstvo pravde BiH te promoviran širi dijalog među različitim sektorima vlasti o potrebi jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. 

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Enisa Adrović rekla je da projekt uvodi reformske mjere u tužilačku upravu u izabranim model tužilaštvima radi bolje angažovanosti ljudskih i drugih resursa da bi tužioci bili oslobođeni zadataka koje mogu obavljati drugi zaposleni.
 
Ta pravosudna institucija i USAID su u decembru 2009. godine potpisali Memorandum o razumijevanju u oblasti saradnje na jačanju nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti sektora pravosuđa.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 16:20

Facebook komentari

Back to top